ПОСВАЂАЛЕ СЕ ЗБОГ ДУГА, ПА ЈЕ УБИЛА: Детаљи са пресуде осуђеној Јелени Шпаговић

С. Ј. М.

01. 06. 2022. у 17:30

ЈЕЛЕНА Шпаговић (27) осуђена је данас у Вишем суду у Београду на 30 година затвора због трешког убиства Мајде Гаровић (80) у Земуну у јуну 2019. године. Суд је утврдио да је крива што је у стању смањене урачунљивости, али не битно, убила старицу из користољубља. Продужен јој је и притвор у којем се налази од хапшења 4. јула 2019. године.

ПОСВАЂАЛЕ СЕ ЗБОГ ДУГА, ПА ЈЕ УБИЛА: Детаљи са пресуде осуђеној Јелени Шпаговић

Фото: Новости архива

Шпаговићева је иначе ћерка покојног српског политичара Саше Дујовића, бившег посланика и другог човека странке Српска десница.

Како је председавајућа судског већа Ана Трифуновић јуче казала суд је неспорно утврдио да је Јелена Шпаговић позвала Мајду код себе у стан да јој врати 2.450 евра, које јој је старица раније позајмила. Када је дошла саопштила јој је да има да јој да 1.200 евра, због чега су се посвађале.

- Јелена је порцеланском шољом ударила Мајду у главу, која је онда села у фотељу. Пошто се шоља разбила, оптужена је узела другу у њом је опет ударила у главу, а Мајда се бранила рукама. Онда је отишла у кухињу и узела чинију или шерпу и њоме је ударала по глави. Онда је давила рукама и пошто није имала снаге отишла је у купатило и узела кабл, па је њиме давила. Затим је скинула мајицу обмотала око кабла и наставила дваљење. И на крају је дохватила и два јастука и њима је гушила док није видела да се више Мајдине груди не померају - описала је судија како је извршен злочин.

Утврђено је и да је Шпаговић од старице узела накит, који је носила на себи, неколико наочара и новчаник у којем се не зна колико је било пара.

- Спаковала је тело у кофер и одгурала га у спаваћу собу, а затим је очистила крв у дневној соби тропроцентним хидрогеном. После тога је отишал са бившим мужем да детету купи ципелице. Три дана касније кофер је уз помоћ комшије, који је наишао, спаковала у гепек изнајмљеног аутомобила и одвезла се у Крчедин. Зауставила се крај низа контејнера и у хигијенским рукавицама извукла кофер, убацила га у контејнер који је оборила и запалила - навела је судија Трифуновић.

Утврђено је да је следећег дана уз помоћ брата избацила из стана фотељу прекривену белим чаршафом поред контејнера, јер није могла да опере флеке од крви и кад је он отишао запалила је. Накит који је узела продала је у две златаре за 142.600 динара и 9.000 динара и те паре задржала за себе, а 1.200 евра које је припремила да врати искористила је за плаћање изнајмљеног стана.

- За суд је велики значај имало ваше признање, јер је допринело решавању поступка и то је узето као олакшавајућа околност, као и неосуђиваност и што имате малолетно дете - објаснила је судија Трифуновић. - Суд није прихватио вашу одбрану да то није убиство из користољубља, јер вас докази демантују, признанице из златара, задржани новац. Отежавајуће околности су ваше држање и понашање након извршеног дела, како сте прикривали трагове и показана упорност и нека врста безобзирности.

Судија је навела и да оптужена има среће са применом кривичног закона, јер нови који важи од 1.12.2019. године предвиђа казну доживотног закона, а на њу је примењен стари, јер је дело починила пре тога.

Шпаговић је ослобођена и судских трошкова од 900.000 динара, јер нема имовине, а осуђена је на дугорочну казну затвора.

Више јавно тужилаштво у Београду најавило је да ће уложити  жалбу на пресуду и тражити да се окривљеној изрекне максимална казна од 40 година затвора. Они указују да је приликом убиства показала безобзирност и свирепост, док је жртва била немоћна да пружи отпор и која је у том тренутку имала 80 година.

ОЧЕКИВАЛИ БЛАЖУ КАЗНУ

БРАНИЛАЦ Јелене Шпаговић Душан Чкоњевић рекао је да ће се жалити на пресуду и да су очекивали блажу казну:

- Она је признала убиство и све испричала, што је суду омогућило да брже и неспорно утврди чињенице. Имала је 24 године када је то учинила и очекивали смо нижу санкцију, да кад изађе започне нови живот. Мислимо да користољубља није било, јер је она спремила неки новац да врати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа