ОДБРАНА ЖЕЛИ ДА ОСПОРИ ДНК: Ломе се копља око крунског доказа за убиство у нишком насељу Беверли хилс

Ј. ЋОСИН

22. 10. 2021. у 13:28

СУЂЕЊЕ Дарку Митићу (34), оптуженом за тешко убиство свог некадашњег пријатеља Милоша Радојковића (25) одложено је пред Вишим судом у Нишу због штрајка адвоката широм Србије.

ОДБРАНА ЖЕЛИ ДА ОСПОРИ ДНК: Ломе се копља око крунског доказа за убиство у нишком насељу Беверли хилс

Радојковић убијен пред својом кућом, Фото ј. Ћосин/архива

На рочишту је требало да се размене мишљења одбране и вештака Института за судску медицину око крунског доказа због којег се Митић терети да је ликвидирао свог друга - ДНК трага.

Анализа биолошких трагова на чаурама испаљених из пиштоља ЦЗ 99 коришћеног за убиство, коју је обавио Завод за судску медицину у Нишу показала је да припадају Митићу. Међутим, генетички форензичар са Биолошког факултета у Београду, Душан Кецкаревић, кога је ангажовала Митићева одбрана, на прошлом главном претресу оспорио је главни доказ истичући да је полимерима коришћеним у процесу анализе биолошких трагова истекао рок.

С обзиром на то да је Кецкаревић своје виђење изнео тек када је вештак Завода за судску медицину Александра Стефановић напустила судницу, по наредби судије Вишег суда Мирка Драшковића, требало је да дође до сучељавања вештака.

Одговор на питање да ли је заиста оптужба против Митића доведена у питање због неисправног полимера, потражили смо у Институту за судску медицину, који је искључио било какву могућност грешке. Александра Стефановић, начелница лабораторије за ДНК анализу, објаснила је како су се на Кецкаревићевом налазу појавиле црвене тачкице, које су наводно указале да је коришћен реагенс којем је истекао рок.

- Одбрана је проверила наше резултате кроз свој софтвер, "Г мапер", а ми користимо софтвер "Г маркер" компаније "Софт генетикс". Појава тих црвених тачкица је уследила услед неусклађености софтвера, а не због тога што је нашим полимерима истекао рок - објаснила је Стефановићева.

Директор Института за судску медицину Горан Илић истиче да је немогуће да неисправна анализа од свих људи на планети укаже баш на осумњичену особу.

- У случају да је постојао проблем са полимером, резултат анализе би био нејасан, а не експлицитан. Идуће године, надамо се, прославићемо 60 година постојања установе, за све то време није нам оспорен налаз ни из једне своје области форензичке медицине - објашњава Илић.

Испалио 12 хитаца у Mилоша

МИТИЋ је ухапшен под сумњом да је 20. новембра 2019. сачекао Милоша Радојковића (на слици) испред његове куће у нишком насељу Беверли хилс и испалио у њега дванаест хитаца, од којих га је погодило десет. Мотив злочина, како тврди тужилаштво је безобзирна освета, јер му је Радојковић неколико месеци пре убиства запалио возило, и то на дан свадбе. Митићу се на терет ставља тешко убиство за које је запрећена максимална казна предвиђена Кривичним законом.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)