УВЕК ЈЕ БИО ВЕДАР, НАСМЕЈАН: "Новости" у кући код Малог Зворника, у којој је страдао дечак (9) - И пас Жућа за њим жали

В. Митрић

26. 09. 2022. у 08:00

ДЕВЕТОГОДИШЊИ дечак из села Радаља, код Малог Зворника, од јуче почива на месном гробљу. Несрећа, када се угушио угљен-моноксидом, догодила се у суботу ујутру и лекари нису могли да помогну.

УВЕК ЈЕ БИО ВЕДАР, НАСМЕЈАН: Новости у кући код Малог Зворника, у којој је страдао дечак (9) - И пас Жућа за њим жали

Припреме за сахрану, Фото В. Митрић

На вечни починак малишана, омиљеног у ромском насељу, подно Гучева, испратили су га сродници, комшије и пријатељи.

Отац Драган Ахметовић и дечакова сестра су у Општој болници у Лозници. Драган је на хирургији, девојчица на педијатрији. Обоје су, како су лекари обавестили сроднике, у стабилном стању. Двоје Драганове деце су, у селу, код комшија и пријатеља, док се не види како даље...

Трагично настрадали дечак био је ученик другог разреда овдашње школе. Увек ведар, драг и насмејан. Жали га читаво село, подједнако и старији и његови вршњаци.

- Био је велики друг, никад се није жалио на невоље у којима живи, а знамо да их је имао "до гуше" - причају нам његови другари и другарице.

- Волео је да се игра, али и да помогне старијима. Сви наши родитељи су га баш волели.

Тешко нам је да поверујемо да га више нема. Баш тешко.

Увертира за несрећу подно Гучева, подсећамо, догодила се у петак, када је Ахметовићима Електродистрибуција искључила струју због неплаћеног дуга. Отац Драган је зато укључио агрегат. Издувни гасови су, у неком тренутку, почели да улазе у кућу, а са њима се увукла и смрт. Како смо видели пред домом породице, око куће нема ни цепанице исеченог огревног дрвета. Очигледно да је глава породице закаснила да купи огрев.

- Никад ми Драган није рекао да дугују за струју, да смо знали, нашли бисмо решење - прича нам јуче Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник, кога смо јуче затекли на сахрани. - Тражићу, званично, од Центра за социјални рад да се изјасне да ли су они знали, а морали су да знају...

Сродници породице су се жалили на Електродистрибуцију која "сиротињу, муку и беду искључује са мреже".

Председник Јевтић каже да је, после свега, потребно 120.000 динара да се измири дуг и 80.000 за прикључак на мрежу. Општина је, вели, недавно озаконила кућу. У ЕД, једноставно, траже своје. Из ЕД само кажу да су добили налоге из Београда и по њима поступили. Живот је нешто, очито, сасвим друго.

- Не само да су искључили струју већ су однели и бројило - причају нам кумови Ахметовића.

- Од фебруара сва јавност и надлежни знају какве муке су имали Ахметовићи јер није тајна да је Драган тешко волестан. Ето "терали су по закону" и истерали нерећу....

Било је јуче на гробљу тешких речи "на власт" током сахране дечака. Многе ништа није могло да утеши јер су искрено жалили дете. Из локалне власти, тврдили су да је права адреса за овакве случајеве Центар за социјални рад. Општина је, веле, учинила све што је могла, уз разне помоћи, у свему и свачему породици, до озакоњења кућерка и спремности да кућу реновирају од темееља до крова.

- Одавно знам какве муке муче Ахметовићи и то из непосредних сусрета и контаката са Драганом - прича председник општине Зоран Јевтић.

- Помагао нам је, у бризи о њима, и директор школе који нам је увек јављао шта им треба.

Ни њему се нису жалили да дугују за струју... Остаје велика туга и бол за дечаком, анђелом нашег краја за сва времена.

Драган Ахметовић са децом, Фото РТС/Принтскрин

Код Зорана Јевтића приметили смо јуче и дозу горчине и беса док је причао о сродницима породице који су сада најгласнији за Ахметовиће, а нису хтели "ни прстом да мрдну" када су му били потребни. Објашњава како се Ахметовићев плац водио на више сродника, и како је један од њих свој делић, једва пристао да препусти Драгану, како би се кућа озаконила.И други су, додаје Јевтић, "ловили у мутном" пошто су видели да је Општина намерна да му бесплатно укњижи дом.

На крају, суморна и страшна чињеница је да дечака више нема и све друго сада је на маргини догађаја у Радаљу.

- Нек несрећа буде опомена да се ником овако нешто не догоди у Србији јер, кажу, иде зимље и тешки дани - чули смо у поворци до гробља како причају две жене...

Фото В. Митрић

Жућа жали

Дечаков омиљени пратилац пас Жућа од трагедија као да је изгубио вољу за живи. Сатима се скоро не помера. Како нам је причао уплакани друг несрећног малишана, Жућа је га је увек пратио на путу од куће до школе, али и кад крене да се игра или... Скоро да се нису раздвајали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса