ЛУКА СЕ ВРАЋА У БЕОГРАД ДА БИ СЕ СВЕТИО? Страх у подземљу због ослобађања Бојовића после деценије у шпанском затвору

Е. Х.

03. 11. 2022. у 08:00

ЛУКА Бојовић је одслужио казну у Шпанији и он ће бити пуштен из затвора - незванично сазнају "Новости" од извора блиског Министарству унутрашњих послова Србије.

ЛУКА СЕ ВРАЋА У БЕОГРАД ДА БИ СЕ СВЕТИО? Страх у подземљу због ослобађања Бојовића после деценије у шпанском затвору

Фото: Принтскрин

То, практично, значи да је од пресуђених 18 година, на робији био више од 10 година, односно тек нешто више од половине досуђене казне!

Према нашим сазнањима, Министарство правде Србије је примило допис шпанских колега о протеривању странца, тачније Луке Бојовића, али се у њему не наводи ни датум, нити под којим условима ће то бити одрађено, што није уобичајена процедура, због чега су наши надлежни затечени добијеним дописом. Према сазнањима "Новости", у овом тренутку од Владе у Мадриду зависи да ли ће и када Бојовић бити депортован. Постоји могућност да он или његови адвокати уложе жалбу на одлуку о протеривању, о чему ће одлучивати тамошњи надлежни органи. Бојовић, који је из Београда, пред Вишим судом у Мадриду 2014. године осуђен је на 18 година затвора, што је потврдио шпански Врховни суд. У казну му је било урачунато две године које је провео у притвору, пошто је фебруара 2012. ухапшен у Валенсији.

На Иберијском полуострву је ослобођен оптужбе да је учествовао у организацији и убиству Милана Јуришића Јурета, члана "земунског клана", у марту 2009. године, јер за то није било доказа. Према ставу суда, нема доказа да су своју улогу у овом злочину имали и Владимир Милисављевић, Синиша Петрић и Владимир Мијановић, којима се такође судило.

Ова четворка, међутим, осуђена је на укупно 59 година затвора због припадности организованој криминалној групи, прикривања кривичних дела, поседовања и чувања оружја и фалсификовања докумената. Тако је Бојовићу изречена казна од 18 година затвора као вођи екипе, док је Милисављевић добио три године више. Синиша Петрић осуђен је на 15 година затвора, а Мијановић на пет.

Они су, како је својевремено објављено, у Шпанији током боравка у овој земљи, користили лажна документа. Бојовић је приликом хапшења код себе имао литвански пасош. Такође, откривено је и да у Шпанији живе и његова супруга и њихово троје деце, као и да имају приватни бизнис са посластичарницом.

Лисице на руке Бојовићу и члановима групе стављене су у једном ресторану у Валенсији.

Акција је изведена муњевито, па нису ни имали прилику да пруже отпор. Праћени су у највећој тајности и месецима су прислушкивани њихови телефони. Према тадашњим оперативним подацима, на Иберијском полуострву боравили су дуже време и скривали су се заједно, мењајући градове. Приликом хапшења, он је негирао свој прави идентитет, али је након неколико дана из Србије стигла сва потребна документација, која је Шпанцима потврдила да је заиста реч о њему.

Током провера, дошло се до сазнања да се Бојовић у Шпанији налази откако је побегао из Београда, августа 2010. године, кад је за њим и расписана Интерполова потерница. Он је био осуђен у Србији на 14 месеци затвора због држања нелегалног оружја и фалсификованих докумената. У међувремену, ова казна је застарела, па је он, практично, у Србији слободан човек!

Док је боравио у шпанском затвору, Бојовићу је у априлу 2013. убијен рођени брат Никола.

У центру Београда усмрћен је док је излазио из пекаре. Током поступка који се водио пред Специјалним судом, утврђено је да се он нашао на мети Слободана Шарановића, пошто је овај веровао да иза убиства његовог брата Бранислава стоји Лука. У рату између две до крви завађене екипе, било је десетине мртвих на обе стране.

Име Луке Бојовића помињало се и у сукобу два которска клана "шкаљарског" и "кавачког".

Наводно, он се са својим сарадником Филипом Кораћем доводио у везу са "шкаљарцима", посебно са њиховим огранком из Бара, који је предводио Алан Кожар.

Многи се сада питају шта може да значи долазак Луке Бојовића у Београд. Једни страхују да би могло доћи до распламсавања сукоба између криминалних група, које су у рату, али и освете за његове побијене пријатеље и кумове.

- И даље се не зна ко је убио Драгослава Мишу Огњановића, а он је био Бојовићу више од адвоката - наводи извор "Новости" близак истрази.

- Није познато ни ко је усмртио Драгослава Милорадовића, Лукиног кума. Наводи се да су егзекуторе унајмили "кавчани", али још нико није ухапшен.

НЕГИРАО УБИСТВО ЈУРИШИЋА

ШПАНСКИ медији су пренели, након изрицања пресуде, да суд у Мадриду није могао са сигурношћу да утврди да су Бојовић и остали усмртили Јуришића и то ударајући га чекићем по глави, а да су затим његово тело раскомадали и бацили у реку Мансанарес, као што је тврдио Сретко Калинић. Наводно, Јуришић је убијен због сукоба са Бојовићем, јер није могао да га прихвати као лидера. Овај је током суђења тврдио да нема никакве везе са злочином, признајући да је познавао Јуришића, али да није имао ниједан разлог да тако нешто уради.

У нашој земљи га не терете

БОЈОВИЋ је пред Специјалним судом у Београду ослобођен оптужби да је био вођа криминалне групе и да је 2004. године налагао и учествовао у убиству Бранка Јевтовића Јорге. Такође, ослобађајућа пресуда донета му је и за покушаје убиства Андрије Драшковића и Зорана Недовића Шока, када су убијени њихови телохранитељи Милутин Јовичић и Дејан Живанчевић. Ову пресуду потврдила је Апелација.

ХАПШЕЊЕ СУПРУГЕ И БРАТА

ОКТОБРА 2012. године на Канарским острвима ухапшени су Лукини супруга и брат, Барбара (на  слици) и Никола, као и још двадесетак особа из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Фото Танјуг

Сумњичили су их за прање новца, али су после 20 дана проведених у притвору пуштени на слободу. Иначе, Барбара је јуна 2011. у једном месту крај Валенсије отворила кафетерију и посластичарницу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ИМАО ЈЕ САМО ТРИ ГОДИНЕ, СВАКИ ДАН ГЛЕДАМ ЊЕГОВЕ СЛИКЕ Жика кроз сузе о смрти сина - Ипак сам захвалан Богу