СПРЕМАН САМ ДА "САБОР" ПОКЛОНИМ ДРЖАВИ: Слободан Гајин, осумњичен да је умешан у покушај продаје вредног уметничког дела, за "Новости"

Н. БИЈЕЛИЋ

16. 03. 2022. у 09:24

ПУНИХ седам месеци, Тужилаштво за организовани криминал води истрагу против тројице осумњичених за умешаност у покушај продаје слике "Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861. године" Влаха Буковца, за коју се тврди да је украдена 1993. из дворца у Челареву, који припада Музеју Војводине у Новом Саду.

СПРЕМАН САМ ДА САБОР ПОКЛОНИМ ДРЖАВИ: Слободан Гајин, осумњичен да је умешан у покушај продаје вредног уметничког дела, за Новости

Слободан Гајин / Фото М. Анђела

Паралелно са поступком у Београду, пред надлежним органима у Швајцарској у току је поступак против Слободана Гајина (77), који тврди да је спорну слику, која, како наводе из Тужилаштва, представља дело од изузетног значаја за Србију, наследио од свог великог пријатеља, доктора Звонимира Старчевића, који је живео и радио у Немачкој у Хамбургу.

Према речима, адвоката Горана Дошена, Гајиновог браниоца, истрага је могла да буде већ окончана, да су у ТОК хтели да прихвате њихову оригиналну документацију, из које произилази да је његов клијент слику наследио. Међутим, они, како наводи, те оригинале хоће да добаве путем међународне правне помоћи, што знатно успорава поступак.

- Гајин је првог дана, кад је у августу ухапшен у Швајцарској дао сву документацију, али то ништа није вредело - наводи Дошен. - Овим поступком укаљани су му име и углед. Гајин никада није није осуђиван ни прекршајно, а камоли кривично. Мислимо да је сврха свега овога била да се бесплатно дође до слике. Не видим ништа друго у овој фарси.

Како за "Новости" наводи Гајин, он је и раније давао донације држави, музејима, школама, црквама:

- Уколико је ова слика за државу толико значајна, решио сам да је поклоним држави.

Фото Архива

Управо због тога, како каже адвокат Дошен, он је пре два дана Министарству за културу и информисање доставио предлог за закључење уговора о поклону слике "Благовештенски сабор".

- Као пуномоћник Слободана Гајина, власника уметничке слике, овлашћен сам да у његово име поднесем предлог и да закључим споразум о донацији ове, за Србију, веома значајне уметничке слике - наводи се у предлогу. - У вези са овом уметничком сликом, од августа прошле године у току је истражни поступак који се води у ТОК и у надлежном тужилаштву у Швајцарској, где се слика и сада налази. У тим поступцима је мој властодавац на несумњив начин доказао да је предметна уметничка слика његово искључиво власништво. Писмене доказе о стицању права својине је доставио Тужилаштву, које и поред тога још није затворило овај предмет. Разлози за то Слободану Гајину нису познати. Овим путем, Слободан Гајин, који је и до сада у више наврата својој држави Србији поклањао многе уметничке предмете, књиге... предлаже да и ову предметну уметничку слику поклони Србији, с тим да му се надокнаде трошкови које је имао у поступцима који се против њега и даље неосновано воде.

УТВРЂЕНА АУТЕНТИЧНОСТ

КАКО је за "Новости" недавно изјавио Слободан Гајин, слика "Благовештенски сабор" је купљена од аукцијске куће "Ван Хам" у Келну 1996. године:

- Реч је о озбиљној аукцијској кући, која не узима украдене ствари. Утврђена је њена аутентичност и имам потврду за то. Имам доказ и да сам је наследио, а тај документ датира од 2014. године. Ја сам од те године почео да је нудим на продају и о томе постоје подаци који се могу пронаћи на интернету. Да сам имао било какву сумњу да је украдена, не бих је нудио, између осталих и Музеју Војводине. Кад сам им је понудио, ниједном нису напоменули да им је она украдена.

ПРОВЕРА ЗАПЛЕЊЕНИХ СЛИКА

ПРИЛИКОМ полицијске акције у августу прошле године, из стана у Македонској улици у Београду, који је у Гајиновом власништву, изнете су 264 слике, које су, како каже, део његове колекције, а узете су како би се утврдила њихова аутентичност.

- Имам обећање да ће ми бити враћене крајем овог месеца, али то обећавају већ седам месеци - каже Гајин.

Адвокат Горан Дошен (на слици) наводи да су му из ТОК, кад је поднео захтев за њихово враћање одговорили да оне нису одузете по њиховом налогу и да оне не представљају предмет кривичног поступка који воде. Додаје да из полиције има информацију да су одрађене провере и да је констатовано да оне нису предмет никакве истраге. Такође, из Управе Царина је усмено обавештен да ниједна од слика није предмет царинског прекршаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Крили од деце да им је отац убио мајку - син је ипак знао и ћутао! Како рећи да је тата пуцао мами у главу?