„Ретро“ је у моди

Промо

15. 10. 2020. у 14:55

КАДА желимо пажљиво да се посветимо уређењу ентеријера дома, пред великом смо дилемом која се тиче одабира стила који нам највише одговара.

„Ретро“ је у моди

Фото: Фотмаидеале

Оно што је заједничко свим стиловима у уређењу ентеријера је да имају своје особености и јасне карактеристике, мање или више стриктна правила, па их можемо бирати, осим по визуелној привлачности и по томе како се серигидности одређених стилова уопште уклапају у наш сензибилитет.

Ретро стил је у моди, а слободно можемо рећи да они који се за њега определе и уживају у ономе што пружа, осећају његове бенефите и не напуштају га лако. „Ретро“ датира из прошлог века, из периода после Другог светског рата, 1950-их, 60-их, 70-их година, и оне се узимају као године зачетка овог стила, када су људи после тешких ратних година желели да поврате свој мир кроз топлину дома. Ипак неке јасније дефиниције у свету дизајна ентеријера користе се од 1972. године и стил се од тада описује одређеним моделима, мотивима, техникама и материјалима.

Фото: Фотмаидеале

Ретро стил воли боје и можемо га окарактерисати палетама сјаних или замућених неутралних нијанси, као и интензивнијим „пантоне“ нијансама, које су изузетно популарне у савременим трендовима. Једна од омиљених боја у ентеријеру, а која се уклапа у Ретро стил је нијанса жуте „пантоне фусион голд“ као на примеру фотеље Г01. Уз детаље попут тамнијих зидова са ситнијим геометријским принтом и изузетно пожељном комбинацијом са елементима дрвета, чини амбијент који је одличан пример Ретро стила.

Сличан пример је и амбијент са фотељом ЗУРИЦХ која својом плавом бојом, али и дизајном представља сјајног представника Ретро стила. Поред дрвета и разних дрво декора које смо већ поменули,  овај стил воли књиге и увек им оставља простора, чак и када су (само наизглед) немарно одложене поред фотеље за читање. Књиге су симбол знања и интелектуалних потенцијала који су се од 50-их и 60-их година враћали као вредности које су се уклапале у дом и мир породичног окружења.

Фото: Фотмаидеале

Патерни у амбијентима Ретро стила не морају бити везани за зидове. Одлично место им је и на теписима, јастучићима и разним простиркама, а посебну драж овом стилу дају и ретро линије комада намештаја, као што је случај са клуб столом ЈЕССИЦА.

Трпезаријски простор није тешко опремити у Ретро стилу, јер је избор трпезаријског намештаја заснован на његовим карактеристикама изузетно доступан у тренутним трендовима. Ретро линије, материјали, боје и принтови могу се одлично видети на примеру трпезарије коју чини комбинација трпезаријског стола М21Ф и трпезаријских столица Г504. Амбијент је обогаћен још једним детаљем који Ретро стил воли, а то су уметничке слике са мотивима који подсећају на мирна времена и изазивају осећања љубави, мира и припадања, која су свакој породици и сваком дому потребна.

Фото: Фотмаидеале

Комбиновање модерног намештаја са ретро комадима који у нама буде носталгичне емоције, као и враћање декоративним предметима који подсећају на нека давна времена и на неке можда заборављене вредности, за дизајнере ентеријера, али и за све нас који волимо да се опробамо у уређењу дома, прави је изазов. Са Ретро стилом је у трендове дизајна ентеријера ушао сјај прошлости и омогућио нам да аутентично доживимо колико може бити прочишћујуће за нас да променимо перспективу и нешто „старо“ сагледамо кроз призму нових схватања, искуство и емоције доживљеног, али и свега онога што желимо за дане будуће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)