Није све црно-бело, нешто је и сиво

Промо

15. 10. 2020. у 14:55

КАДА говоримо о монохроматским амбијентима дословно мислимо на једнобојне амбијенте, што само порекло речи „монохроматски" и значи. Иако смо већ говорили о белим амбијенатима у једном од претходних блогова, као и о нијансирању беле у простору, задржаћемо се мало на једнобојним ентеријерима других боја.

Није све црно-бело, нешто је и сиво

Фото: Формаидеале

Монохроматски стил је један од водећих трендова у дизајну ентеријера неколико година уназад. Главна одлика овог стила јесте враћање основама, једноставним формама, без компликованих детаља, или како се то у свету ентеријериста каже „бацк то басицкс".

Фото: Формаидеале

Иако је велики спектар боја које се могу одабрати за основну, ту једну боју у монохроматском ентеријеру, по савету дизајнера ентеријера Форма Идеале одлучили смо да се посветимо сивим ентеријерима. Разлог томе, поред велике приступачности намештају ове боје, јесте и слобода коју нам сива боја у амбијентима даје да се поиграмо неким декоративним детаљима.

Као што смо и напоменули, једноставне форме су важне, а један од примера изузетно привлачне естетике, а ипак једноставне форме је фотеља ЦУБА, која је изузетан комад намештаја за акцентовање у већем простору. Сиви подови, зидови светло сиве нијансе, као и сива фотеља су оно што чини овај амбијент монохроматским. Уношење топлине песак беж нијансом јастука, уметнинама које се такође поигравају беж нијансама, као и експериментисање материјалима попут стакла и метала комбинованих у клуб столу БЈ-9395, малих димензија, је све што је потребно да се унесе пуно живота у амбијент.

Фото: Формаидеале

У амбијенту са лежајем ЦОМО такође видимо контрастне моменте, а они су увек сјајан избор како бисмо избегли монотон изглед. Разноликост и динамика и у овом амбијенту се постижу декорацијом, маштовитом употребом текстура, али и атрактивним облицима које нам у овом случају дају клуб сто БЈ-2604 и клуб сто БЈ-2605, такође у комбинацији метала и стакла. Неизбежни детаљи, према саветима наших дизајнера ентеријера су собне биљке, али и јастучићи, корпице за одлагање, сачињене од специфичних материјала и текстура које утопљавају амбијент.

Фото: Формаидеале

Као пример атрактивне ТВ полице, која може послужити и као комода за одлагање, а која се одлично уклапа у монохроматски амбијент је ТВ полица НОТЕ НТЕТ231, која својом једноставним дизајнерским концептом одлично подржава овај стил. Огледало које је сегментирано оквирима правилниих линија доприноси геометрији простора и једноставности, па је изузетан декоративни, али и практични детаљ препоручљив за амбијенте монохроматског стила.

Фото: Формаидеале

У монохроматске етеријере сврставају се и они грађени на контрасту црно-бело, који се неретко ублажавају бојама, међу којима најчешће одлука пада на сиву. Исто тако црно-бела декорација је одличан избор за сиве амбијенте.

Као и сви стилови у уређењу ентеријера и монохроматски ентеријери воле осветљеност, па је препорука наших дизајнера да колико год смо у могућности обезбедимо изворе природне светлости у амбијентима, али и да појачамо његову дистрибуцију огледалима.

Можда су неки од нас научени да је животу све црно-бело, али ми верујемо да је изазовније и плодоносније веровати да је понешто и сиво, а за неке можда и ружичасто. Верујемо да није све у контрастима, баланс је свима потребан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)