ЕКСПО ЋЕ ПРОМЕНИТИ ЛИЦЕ БЕОГРАДА И ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Погледајте како ће изгледати велелепни комплекс у коме ниче један цео нови град (ФОТО)

Novosti online

25. 06. 2024. у 08:58

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић се синоћ обратио нацији и том приликом је говорио о надолазећем Експу који је огромна прилика за Београд, али и Србију да постане део светске економске мапе. Самим тим и да наша држава доживи процват у свим сферама.

ЕКСПО ЋЕ ПРОМЕНИТИ ЛИЦЕ БЕОГРАДА И ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Погледајте како ће изгледати велелепни комплекс у коме ниче један цео нови град (ФОТО)

Фото: Новости

Осим што ће Србија економски да ојача, могућност развоја туризма након изградње свега планираног на Експо сајму је велика.

- Рекли смо да је Експо кључан и прекретна тачка за развој Србије, и данас ћу да вам представим докле смо стигли, и бројне ствари које ћемо да учинимо и говорићу о изазовима, те вас молим да без обзира на партијско и било какво опредељење саслушате јер ће бити речи о много ствари о којима је важно чути мишљење сваког грађанина - рекао је он.

Вучић је на паметној табли показао како ће изгледати Национални павиљон Србије на међународној изложби Експо 2027, Национални стадион, Акватички центар, Аудиторијум, затим тематски и интернационални павиљони.

Фото: Новости

Такође у Експу ће се налазити и Форум, као и Национални павиљон.

Фото: Новости

Навео је и да ће постојати простор од 8.500 квадрата који ће касније моћи да се користи за концерте и приредбе сваке врсте и моћи ће да прими око 3.500 до 4.000 гледалаца.

Национални стадион ће да буде један од најлепших у Европи, најавио је председник говорећи шта се све гради у Сурчину.

Фото: Новости

Фото: Новости

- Стадион ће примати 52.000 људи, ми очекујемо да се већ 2028. године игра финале Лиге Европе на овом стадиону. Врло је компликована градња, ради се у две смене, а ускоро ће се, када се рефлектори поставе за седам дана, градња наставити у три смене - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће то бити један од три најлепша стадиона у Европи.

Он је рекао да ће у оквиру Експа бити изграђен и акватик центар, један од неколико највећих у Европи, али и тематски и водени паркови, који ће, поред тога што ће значити добар провод за децу, бити и извор велике зараде.

Фото: Новости

Фото: Новости

Додао је да је са мађарским пријатељима разговарао о прављењу аква-центра, као и да је од њих добио комплетан пројекат.

Фото: Новости

- То ће бити, рекао бих, велики напредак и велика прилика, не само за наше ватерполисте, који су нас обрадовали, већ сада и за пливаче, скакаче у воду, за уметничко пливање, да на веома, веома озбиљан начин могу да се посвете свом раду у будућности, од њих очекујемо много већи број медаља. То ће бити други или трећи највећи по броју гледалаца по свом капацитету акватичких центара или центара за водене спортове у целој Европи - рекао је Вучић.

Рекао је и да ће бити изграђен резиденцијални комплекс, који ће бити веома модерно урађен.

Фото: Новости

- Ту ће бити смештено три и по хиљаде учесника, у укупно 1.500 стамбених јединица, а затим ћемо тих 1.500 стамбених јединица пре да понудимо онима који у просвети и у здравству немају станове, јер смо видели да је било бројних неправилности око снага безбедности, да су многи искористили да добију други и трећи стан, па су затим издавали те станове и тако даље. Дакле, ићи ћемо заиста на оне којима је то најпотребније и о томе ћемо разговарати и влада ће о томе доносити одлуке - поручио је Вучић.

Како је рекао, у оквиру зона А и зоне Б, биће направљени тематски и водени паркови.

Радићемо један од најлепших водених паркова у Европи, рекао је он и додао да ће разговарати са фирмом Сир де Солеи, једном од највећих у свету за довођење сталне поставке од циркуса до различитих тематских паркова.

- У овом тренутку нам је Леголанд мало скупљи, али видећемо можда и са још неким. У сваком случају, то ће бити дефинитивно највеће место за забаву у југоисточној Европи, за привлачење туриста, за даље развој српске привреде и за нашу децу, али и за, рекао бих, оно што је најважније, развој наше економије - поручио је Вучић.

Како је рекао, са друге стране реке Саве, на Ушћу, поред Природњачког музеја, биће акваријум.

Фото: Новости

Фото: Новости

- Осим што је велика туристичка атракција, постоје такозвани терапеутски делфини за децу са аутизмом. Ми смо се консултовали са Министарством здравља и добили препоруку Министарства здравља, да доведемо те терапеутске делфине који би могли са нашом децом да раде, јер кажу да ништа боље не утиче на децу са аутизмом и сличним болестима него терапеутски делфини. Дакле, делфинаријум ће бити и за сву другу децу, наравно, у оквиру Експа, а акваријум ће бити поред Природњачког музеја, дакле, поред Музеја савремене уметности - поручио је Вучић.

Рекао је и да ће се 2027. године летење таксијима изнад Београда, аутомобилима и хеликоптерима обистинити и нагласио да то није чудо ни хир, већ прека потреба за земље које желе да буду међу првима у развоју и које желе да напредују.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (18)

КО ЈЕ ОТАЦ ЧЕХОВЉЕВОГ ДЕТЕТА: Како је великог писца завела жена која ником није била привлачна?