КАКО НАС ВАРАЈУ ТРГОВЦИ? Сваки десети попуст - лаж, казне и до 2 милиона, а ево шта грађани треба да ураде

Е. Б. Т. - З. Р.

02. 12. 2020. у 14:00

ПОСЛЕДЊИ "црни петак" је, осим кршења епидемиолошких мера, у жижу јавности доспео и због "лажних попуста".

КАКО НАС ВАРАЈУ ТРГОВЦИ? Сваки десети попуст -  лаж, казне и до 2 милиона, а ево шта грађани треба да ураде

Фото К. Михајловић

Цене многих производа су пре акцијског снижења нагло подигнуте, а онда спуштене како би се приказао привидан попуст. Мада овакво понашање представља прекршај, опет се поновила стара пракса трговаца.

У Министарству трговине кажу да су од почетка године, у 400 инспекцијских надзора контролисали организовање и оглашавање акција и сезонских снижења и то претежно одеће и техничке робе. У 47 контрола утврдили су повреде прописа и суду поднели захтеве за покретање прекршајног поступка. Примили су и три представке за "црни петак", и то у одељењима тржишне инспекције у Београду, Новом Саду и Нишу.

Фото К. Михајловић

- Због кратког рока, засад не можемо да кажемо који су исходи у поступању по овим пријавама. Прошле године их је било пет - наводе у ресорном министарству. - Законом о трговини је забрањено оглашавање привидног снижења цене, то јест оглашавање снижења ако је ранија цена неистинито приказана или је роба била понуђена по ранијој цени у занемарљиво кратком периоду. Највећи проценат снижења може да се наведе уколико се односи на најмање једну петину робе у асортиману трговца.

КАЗНЕ ДО ДВА МИЛИОНА

У РЕСОРНОМ министарству истичу да је Законом о трговини прописана прекршајна одговорност у случају да се трговац не придржава услова за нуђење и оглашавање снижења цена. За утврђену незаконитост, следи захтев за покретање прекршајног поступка против трговца. Казна може бити од 500.000 до два милиона динара за правно лице, као и 50.000 до 150.000 за одговорно лице.

- Грађани могу да пријаве неправилности не само директно инспекцији, већ и преко Контакт центра на број телефона 011-6350-322.

Божидар К. је упоредио оглашене попусте неколико лаптопа 1. новембра и 27. новембра, на "црни петак" у понуди "Гигатрона". Једном од њих, малопродајна цена је првог дана тог месеца била 177.779 динара, а могао се пазарити онлајн за 159.999 динара. Потрошачи су на "црни петак" добили понуду да га купе за 158.529 динара, а написано је да му је малопродајна цена 211.109 динара и да је производ на попусту од 25 одсто!

Фото: Printskrin

 

- Тачно је да се десила измена малопродајне цене 20 дана пре актуелне акције на неколико производа од укупно 2.573 која су била на снижењу, али смо одмах реаговали и свим купцима смо у директној комуникацији отклонили грешку. Гарантујемо да оваквих ситуација више неће бити - тврди Предраг Манојловић, из "Гигатрона".

- На глобалном нивоу због пандемије постоји озбиљан проблем са несташицама лаптопа због смањене производње и у исто време повећане потражње, па је при сваком новом увозу роба која се купује скупља и то директно утиче на раст малопродајних цена у складу са законом.

И Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије истиче да су им се потрошачи жалили на цене производа у "Гигатрону" и "Техноманији" током "црног петка".

- Треба сагледати све околности, ако је дужи временски период важила једна цена, па онда нагло повећана, да би месец дана касније, током акцијског попуста за "црни петак" била снижена, таква пракса је забрањена - објашњава за "Новости" Алфировић.

- То је посао за тржишну инспекцију, јер они имају право увида у књиге и могу да провере како је цена мењана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)