ТОКОМ АПРИЛА ИЗДАТЕ 2.723 ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Зграде подижу и без купаца

Г. В.

17. 06. 2024. у 15:03

СТАМБЕНИ квадрати не престају да ничу на територији наше земље, упркос томе што тражња за некретнинама и даље није на завидном нивоу. Према последњим подацима Републичког завода за статистику, током овог априла издате су 2.723 грађевинске дозволе, што представља повећање од 38,1 одсто у односу на исти период претходне године. Од тог броја, чак 79,3 одсто издато је за зграде намењене искључиво становању.

ТОКОМ АПРИЛА ИЗДАТЕ 2.723 ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ: Зграде подижу и без купаца

Фото: В. Ћ.

Из Завода за статистику, у извештају наводе да се 20,7 одсто захтева односи се на нестамбене објекте, док се код осталих грађевина највећи део односи на цевоводе, комуникационе и електричне водове - 64,8 одсто.

- Према дозволама издатим у априлу 2024. у Републици Србији, пријављена је изградња 3.723 стана, с просечном површином од 72,0 квадрата. - Од укупног броја станова у новим стамбеним зградама 10,1 одсто станова биће грађено у зградама с једним станом, с просечном површином од 150,4 квадрата, а 88,5 одсто станова биће грађено у зградама с три стана и више станова, и њихова просечна површина биће знатно мања и износиће 61,4 квадрата.

Како наводе у надлежној институцији, предвиђена вредност радова новоградње у априлу 2024. износи 84,6 одсто од укупно предвиђене вредности радова.

- Посматрано према областима, највећа грађевинска активност очекује се у Београдској области, 30,6 одсто, затим следе Јужнобачка област (14,2 одсто), Сремска (9,8 одсто), Борска (5,8 одсто), Севернобачка (4,8 одсто) и Мачванска област (4,4 одсто), док се учешћа осталих области крећу од 0,1 до 3,2 одсто - наводи се у извештају.

Зналци у области трговине некретнинама у Србији упозоравају да овакве бројке не осликавају право стање ствари. Тражња је у паду већ неко време, а стабилизацију на тржишту можемо очекивати у трећем кварталу ове године. У нашој земљи и даље владају неповољни услови када је реч о ценама квадрата, иако је њихов раст заустављен.

- Домаће тржиште непокретности је већ у другој половини 2022. године ушло у мирнију фазу, након што је Европска централна банка (ЕЦБ) стратовала са растом референтних каматних стопа као одговор на јак инфлаторни притисак - рекла нам је Јелена Давидовић, вођа продајног тима једног од водећих продајних портала за некретнине. - Купци су доста спорији у доношењу одлука о куповини станова по високим ценама, него пре три године. Према подацима са терена, купопродаја се реализује у оним случајевима где су попустила нереална очекивања када је реч о траженој цифри.

Високе цене, приуштивост стамбених кредита и успорена градња одредиће у ком правцу ће се одвијати потражња у наредном периоду. Уколико се тренд пада промета настави, то би постепено утицало и на цене некретнина, сматра Давидовић.

Мање купаца

У ОДНОСУ на 2022. годину, купаца је лане било чак 30 одсто мање. Драстичан пад, примера ради, имао је Златибор. У Београду постоје атрактивни појекти, који имају динамику продаје, за разлику од Новог Сада, где је утисак да се више гради него што се тражи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА У ЕУФОРИЈИ, АМЕРИ ОСТАЈУ БЕЗ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА?! Американци увели закон да наштете Русима, а сада се им се обија о главу!