ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ЕДФ: Разговор о развоју сарадње у мирнодопској примени нуклеарне енергије

Novosti online

17. 06. 2024. у 14:37

МИНИСТАРКА рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са делегацијом француске државне енергетске компаније ЕДФ о сарадњи у енергетском сектору, са посебним освртом на развој сарадње у мирнодопској примени нуклеарне енергије.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ ЕДФ: Разговор о развоју сарадње у мирнодопској примени нуклеарне енергије

Фото: Министарство

Ђедовић Хандановић је истакла да Влада Републике Србије већ поставља темеље за доношење информисаних процена о потенцијалу за имплементацију нуклеарно-енергетског програма на основу специфичних захтева и могућности земље.

- Током посете председника Александра Вучића Паризу ове године, са ЕДФ-ом је потписан Меморандум о разумевању за стратешко партнерство и сарадњу у постављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и ниско-карбонских технологија. Размена знања и искустава у циљу јачања домаћих стручњака је наредни корак и правац у којем планирамо да продубљујемо сарадњу са овом компанијом - рекла је министарка.

Представници ЕДФ-а упознали су министарку Ђедовић Хандановић са стратегијом пословања која подразумева изградњу флоте нуклеарних постројења широм Европе, у заокруженом европском ланцу вредности који треба да подстакне јачање конкурентности и отпорности енергетских система широм континента, и да виде Србију као део тог процеса. ЕДФ је највећи европски произвођач електричне енергије, у којем је 50.000 запослених ангажовано на активностима у вези са развојем цивилног програма нуклеарне енергије, међу којима је 7.000 инжењера.

- Министарство рударства и енергетике ће ускоро спровести јавну набавку за израду прелиминарне техничке студије ради разматрања мирнодопске примене нуклеарне енергије и представници ЕДФ-а су изразили заинтересованост за учешће, што сматрам јако важним с обзиром на искуство које имају у сличним пројектима у Холандији, Финској, Шведској и широм Европе - рекла је она.

Министарка је навела да Интегрисани национални план за енергетику и климу, који је у процедури усвајања на Влади, разматра потенцијал за увођење нуклеарне енергије у национални микс Србије као извора базне енергије у једном од својих сценарија, као и да ће током лета бити одржана јавна расправа о изменама Закона о енергетици.

- Питање коришћења нуклеарне енергије пре свега треба утврдити на законодавном нивоу како би Србија имала могућност да започне разматрање развоја нуклеарног програма у складу са стандардима Међународне агенције за атомску енергију. У будућности ће нам бити потребно много више енергије, пре свега због очекиваног привредног раста и економског развоја, а нуклеарна енергија је базна енергија која емитује вишеструко мање угљен-диоксида од фосилних горива и треба да је разматрамо као једно од потенцијалних решења на путу енергетске транзиције - рекла је Ђедовић Хандановић.

БОНУС ВИДЕО: ПУНЕ УЛИЦЕ СРПСКИХ НАВИЈАЧА: "Орлови" ће имати велику подршку против Енглеске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)