Millennium Team на међународном семинару посвећеном хуманитарном разминирању

Промо

12. 06. 2024. у 15:57

Секторза разминирање компаније учествовао је на стручном скупу „Explosive Ordnance Seminar Europe 2024“ који је 11. и 12. јуна одржан у хотелу Crown Plaza у Београду.

Millennium Team на међународном семинару посвећеном хуманитарном разминирању

Millennium Team

Семинар је окупио представнике домаћих, регионалних и међународних институција и компанија које се баве хуманитарним разминирањем, производњом опреме и другим сродним делатностима. Стручнискуп организовала је компанија Intelligence-Sec, уз подршку више домаћих истраних организација и фирми, укључујући и Millennium Team који је, као платинасти спонзор конференције поделио своја искуства у домену хуманитарног разминирања.

Учесници и гости имали су прилику да на семинару упознају националне стратегије и праксе појединих држава региона, изазове и технике подводног разминирања, а разматрана су и питања попут реуспостављања заједница и инфраструктуре у пост-ратним околностима, технолошког развоја и међународне сарадње на плану уклањања неексплодиране муниције и других убојних средстава.

„Овај семинар је изузетна прилика за умрежавање са другим компанијама из региона које се баве истом темом, јер Millennium Team јесте једна од водећих компанија на нашим просторима у овој области. Данас смо приказали неколико наших референтних пројеката где смо детаљније причали о нашем савременом приступу, методологији рада и изванредним резултатима. Millennium Team је до сада снимио преко 37 милиона квадратних метара површине. Регион Балкана је и даље веома загађен неексплодираним убојитим средствима и чека нас дуг пут да се цела регија очисти“, рекао је Вук Радовић, директор сектора за разминирање компаније Millennium Team.

Он је, између осталог, представио и рад Millennium Team-а на пројекту уклањања потпољене немачке ратне флоте из реке Дунав код Прахова.

Овај пројекат има стратешки значај за домаћи и међународни речни саобраћај. Реч је о изузетно сложеној и дуготрајној операцији која подразумева низ системских истраживања, као и деминирање неексплодираних мина и других убојних средстава на речном дну и унутар потопљених пловила. Чишћење тока Дунава код Прахова по својој сложености јединствен је подухват у европским размерама.

Рад је започет јула прошле године, а циљ је уклањање потопљених бродова и побољшање безбедности и услова за пловидбу у овом делу међународног пловног пута, што је у складу са плановима развоја саобраћајног система ЕУ. У претходним фазама рада на овом локалитету, Millennium Team је 2021. године успешно завршио рад на Извештају о постојању неексплодираних убојних средстава на потопљеним немачким бродовима на подручју Прахова. Детаљним истраживањем речног дна од 857. до 862. километра пловног пута утврђено је да пуних осам деценија Дунав скрива укупно 40 олупина бродова, знатно више него што се претпостављало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација