МАЛИ: Ваљево наставља да се развија, као и цела Србија

Novosti online

21. 05. 2024. у 15:21

ПРВИ потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да су пројекти планирани у Ваљеву део програма „Скок у будућност - Србија 2027“ и да се налазе међу укупно 323 пројекта који ће бити реализовани до 2027. године.

МАЛИ: Ваљево наставља да се развија, као и цела Србија

Фото: Танјуг

Мали, који је и потпредседник Српске напредне странке (СНС), рекао је за емисију „Кроз Ваљево“ на ТВ В5 да су у Ваљеву током прошле године отворене две нове фабрике – Бизерба и Хансгрохе.

Министар је истакао да је у току даље увођење гаса у том граду и да није реч само о гасификацији индустријске зоне, што је важно за грађане Ваљева. Рекао је да Ваљево наставља да се развија, као и цела Србија.

Министар је навео да су гас и јефтини извори енергије основи за даљи економски раст, као што је уосталом и изградња инфраструктуре попут саобраћајнице  Лајковац - Ваљево до Лознице.

Он је истакао и да је завршен пројекат за изградњу пруге Ваљево - Врбница до Црне Горе, а да се очекује почетак изградње обилазнице.

- Брза саобраћајница, ауто – пут,  пруга која ће се градити, довођење гаса… Све је то потенцијал за даљи економски развој и раст Ваљева - рекао је Мали.

Он је додао да су сада плате у Ваљеву веће, да су изнад 700 евра, а да су 2012. износиле 285 или 295 евра, као и да је незапосленост мања. Ипак, каже, то није довољно и зато мора да се ради још више и боље да би Ваљево било тамо где заслужује.

- Чека нас и потпуна реконструкција болнице. Пројекат се завршава и очекујемо почетак радова 2025. године - рекао је Мали додајући да пројекат изгледа импресивно, а да је планирано да се радови заврше у року од три године.

Министар је навео и да је у плану изградња спортске хале јер, како је рекао, Ваљеву недостаје један објекат где ће се окупљати млади, одржавати спортски догађаји, концерти…

- Грађани виде наш напор и залагање. Надам се да ћемо кроз поверење које добијемо успети да остваримо планиране циљеве - рекао је Мали додајући да је испуњено све оно што је и обећано.

Министар је истакао да српска економија расте - да приходи у буџету расту због тога што имамо здраву економију, никада већи број фабрика које се отварају, нова радна места…

- Како имате већи буџет тако онда инвестирате у нове путеве, нове привредне зоне, повећање плата и пензија. Никада се нисмо задуживали као што су радили од 2008. до 2012. па из тог задужења улагали у потрошњу и копали све већу рупу, него је наш раст заснован на инвестицијама и извозу - рекао је први потпредседник Владе.

Он је подсетио да је стопа раста 4,6 одсто у првом кварталу ове године, а да је просек у ЕУ 0,4 одсто.

- Имате рекордну ниско незапосленост, рекордну високу запосленост, 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција прошле године, сачувану макроекономску стабилност и удео јавног дуга у БДП 46,7 одсто - рекао је Мали и додао да је „квака“ у одговорности.

Поновио је да је Србија 2012. године била на ивици банкрота, а да се сада води рачуна о сваком динару и како да се тај динар утроши на прави начин - у оно што побољашава квалитет живота грађана Србије, што доноси раст БДП и нове инвестиције.

- На четрдесет минута вожње од Ваљева имате нови Експо, нови сајамски простор, Национални стадион, градићемо три велика тематска парка, велики Акватик центар за водене спортове. Те 2027. доћи ће око три милиона туриста у Србију, доћи ће и у Ваљево и то је нама потенцијал раста целе економије. Кроз улагање у Експо расте цела економија - рекао је Синиша Мали и додао да је због тога представљен и програм Србија  2027 чији су део и пројекти из Ваљева.

БОНУС ВИДЕО: МАЛИ: Никада се у Србији није више улагало

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)