МИНИСТАР МАЛИ: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Novosti online

20. 05. 2024. у 13:09

ПРВИ потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофером Хилом са којим је разговарао о актуелним економским темама, плановима и припремама Србије за организацију Међународне специјализоване изложбе Експо и потенцијалима за развој пројеката.

МИНИСТАР МАЛИ: Србија ће наставити да спроводи своју агенду раста

Фото: Министарство

Мали и Хил разговарали су и о Реформској агенди у оквиру Плана раста за Западни Балкан, који је усвојила Европска комисија, и плановима Србије да настави своју реформаторску политику која јој већ доноси добре економске резултате.

- Ми имамо своју агенду раста коју ћемо наставити да спроводимо. До 2027. ћемо још пуно тога урадити, уз већ постигнуту макроекономску стабилност и економске параметре који нам показују да водимо добру економску политику - рекао је Мали на састанку у Министарству финансија.

Он је истакао да је Србија у првом кварталу ове године остварила раст БДП-а од 4,6 одсто, те да је у прошлој години привредни раст износио 2,5 одсто, док су земље Европске уније бележиле раст од 0,4 одсто БДП-а.

Мали је поручио да инвеститори регион Западног Балкана посматрају као целину, те да Србију већ доживљавају као земљу са инвестиционим рејтингом, што се, како је рекао, одражава и на цену државних обвезница.

- Инвестициони рејтинг је наш приоритет и очекујемо и ту званичну потврду нашег економског развоја - поручио је Мали.

Он је истакао да је за добру економску политику земље неопходна кредибилност и конструктивност људи који њом управљају, те да је Србији ранијих година управо то недостајало за економски развој.

- За раст је неопходно да имате лидере са визијом, и Србија то коначно има у председнику Александру Вучићу - рекао је Мали.

Први потпредседник Владе је додао и да свет чекају јако тешка времена, али да ће Србија дати све од себе да и такве године преброди без превеликих економских турбуленција.

- У претходних неколико година смо показали да имамо стабилност и да то можемо - нагласио је Мали.

Он је истакао да Србија остаје на свом већ трасираном европском путу, те да ће у годинама у којима ће још морати да чека на пуноправно чланство у Европској унији и јединствено европско тржиште, користити сада доступна тржишта путем споразума о слободној трговини који су, како је рекао, подигли атрактивност српског тржишта за инвеститоре.

Мали је упознао Хила и са великим инфраструктурним плановима које Србија има попут изградње новог моста преко Саве, новог тунела у центру Београда, Опере, те реконструкције шест музеја које се планирају.

- Није добро превише штитити економију, већ би је требало учинити конкурентнијом. Ми смо у томе успели - закључио је Синиша Мали.

БОНУС ВИДЕО: СРБИ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ ЧВРСТО УЗ ВУЧИЋА: Председник општине Пљевља за "Новости"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

СВИ ДЕТАЉИ АТЕНТАТА НА ДОНАЛДА ТРАМПА: Погођен у уво и крвав одведен са бине, нападач и још једна особа убијени