РУСКИ ОДГОВОР НА ЗАПЛЕНУ ИМОВИНЕ: Суд у Санкт Петербургу запленио имовину италијанског "УниКредита" вредну 463 милиона евра

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

18. 05. 2024. у 18:51

СУД у Санкт Петербургу запленио је имовину вредну 463 милиона евра која припада италијанском "УниКредиту", другом највећем европском зајмодавцу у Русији.

РУСКИ ОДГОВОР НА ЗАПЛЕНУ ИМОВИНЕ: Суд у Санкт Петербургу запленио имовину италијанског УниКредита вредну 463 милиона евра

Фото: Епа

Како објашњава "Фајненшел тајмс", заплена је једна од највећих од почетка Специјалне војне операције и повлачења западних банака из Русије.

Заплењена сума је еквивалентна око 4,5 одсто имовине "УниКредита" у земљи, према последњем финансијском извештају главне руске подружнице банке. Замрзнута средства обухватају акције у подружницама "УниКредита" у Русији, као и акције и фондове које банка поседује.

Потез је уследио након што је "Русхималјанс", подружница "Гаспрома" тужио "УниКредит" и затражио од групе да плати банкарске гаранције у складу са уговором са немачком инжењерском компанијом "Линде".

"Русхималјанс" је оператер фабрике за прераду гаса и производних погона за течни природни гас у околини Санкт Петербурга. У јулу 2021. године потписао је уговор са "Линдеом" за пројектовање, набавку опреме и изградњу комплекса. Годину дана касније, "Линде" је обуставио рад због санкција ЕУ.

Руска компанија се тада обратила банкама које су гарантовале договор и које су одбиле да испуне своје обавезе јер би "плаћање руској компанији могло да буде кршење европских санкција", наводи се у поднеску компаније суду.

Поред "УниКредита", на листи жираната су биле "Дојче банк", Комерцбанк", "Бајериш Ландесбанк" и "Ландесбанк Баден-Вуртемберг", против којих је "Русхималјанс" такође поднео тужбе.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ БОМБАРДЕР: лет СУ-25 у борбеним мисијама изнад зоне сукоба у Украјини

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АКО ФАГОТ НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

АКО "ФАГОТ" НЕ УБИЈЕ БАР 30 НИЈЕ ИСПЛАТИВ: Генерал Јелесије Радивојевић, унук јунака истог имена, о биткама на Косову у лето 1998.

КАДА су 1962. сахрањивали Јелесија Радивојевића у Дрежнику на Златибору кажу да је још увек имао "сиво" око паса, на месту где га је стезао војнички опасач.

21. 07. 2024. у 07:00

Коментари (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto