САУДИЈЦИ И КИНЕЗИ СКЛОПИЛИ ПОСАО ВЕКА: Ниче огромна нафтна рафинерија у Кини

Новости онлине

27. 03. 2023. у 13:34

САУДИЈСКИ нафтни гигант Сауди Арамко потписао је споразум са својим кинеским партнерима о пројекту рафинерије и петрохемијског комплекса вредног 12,2 милијарде долара у североисточној Кини који би требало да почне са радом 2026. године.

САУДИЈЦИ И КИНЕЗИ СКЛОПИЛИ ПОСАО ВЕКА: Ниче огромна нафтна рафинерија у Кини

Фото: Профимедиа/Илустрација

Пројекат у граду Панђин у провинцији Лиаонинг биће друга велика рафинеријска и петрохемијска инвестиција компаније Арамко у Кини, а уговор је потписан након што је највећи светски извозник нафте пријавио рекордну добит у 2022. од 161 милијарду долара.

Заједничко предузеће Хуађин Арамко Петрокемикал Компани (ХАПЦО) градиће рафинеријски комплекс за прераду 300.000 барела дневно, који ће годишње производити 1,65 милиона тона етилена и два милиона тона параксилена, саопштила је саудијска компанија.

Очекује се да ће пројекат коштати 83,7 милијарди јуана (12,2 милијарде долара), рекла је партнерска група Пањин Ксиченг Индустријал у изјави објављеној на Вичету у недељу.

Нешто више од половине акција у новом комплексу имаће кинески произвођач војне опреме НОРИНКО Гроуп, Арамко 30 одсто и Панђин Синченг 19 одсто.

Изградња комплекса почеће у другом кварталу након што се обезбеде неопходна административна одобрења за пројекат, рекао је Арамко. Очекује се да ће фабрика бити у потпуности оперативна до 2026. године, додаје се.

Арамко ће у комплекс испоручивати до 210.000 барела сирове нафте дневно.

БОНУС ВИДЕО: "НОВОСТИ" НА УЛИЦАМА ПАРИЗА - Поново масовне демонстрације - француска престоница у хаосу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа