ШЕСТ "КРАЉЕВА" РУСКЕ НАФТЕ: Компаније из Хонгконга и Дубаија забележиле рекордан извоз "црног злата"

Novosti online

22. 03. 2023. у 08:58

ШЕСТ мало познатих компанија уздигло се на статус нових краљева руске нафте у децембру, колективно обрадивши довољно извоза ове сировине да се катапултирају у лигу највећих светских трговаца "црним златом", пише "Блумберг".

ШЕСТ КРАЉЕВА РУСКЕ НАФТЕ: Компаније из Хонгконга и Дубаија забележиле рекордан извоз црног злата

Фото Shutterstock

"Блумберг" наводи, позивајући се на податке руске царине, да је у последње четири недеље 2022. године, шест компанија са седиштем у Хонгконгу и Дубаију укупно прерађивало око 1,4 милиона барела руске сирове нафте дневно.

То је довољно нафте да се подмире целокупне потребе Велике Британије или Италије, и то је већа количина од оне које су "Витол" или "Трафигура" обрађивали пре сукоба у Украјини. После увођења горње цене нафте и санкција Русији, највећи трговци нафтом одустали су од пословања са Москвом.

Куповина руске нафте и даље је легална, али санкције су учиниле да је аналитичарима и владиним званичницима готово немогуће да добију чврсте податке о томе ко се тиме бави.

Питање се закомпликовало последњих месеци, пошто су САД и Европска унија у децембру наметнуле горњу границу цене руске нафте, спречавајући компаније да користе западна осигурања и услуге за транспорт нафте ако се купује по цени вишој од 60 долара по барелу. Главни купци Кина и Индија нису потписали ту меру, а чак су и САД прошле недеље признале да се већином руске нафте сада тргује ван овог ограничења, наводи "Блумберг".

Подаци о царини у које је "Блумберг" имао увид пружају информације о купцима руске сирове нафте од 5. до 31. децембра. Многи од највећих купаца биле су велике кинеске и индијске државне компаније и јединице руских нафтних компанија, али у првих 15 било је шест трговаца.

Највећи међу њима било је "Норд аксис" који је у децембру куповао 521.000 барела руске нафте дневно од "Росњефта". "Норд аксис", који је основан у фебруару прошле године у Хонгконгу, био је непознат на тржишту нафте све до јула када се појавио као купац "Трафигуриног" удела у водећем нафтном пројекту "Росњефта" -"Восток ојл".

Међу осталим купцима је и "Тејаринафт ФЗЦО", компанија из Дубаија која је у децембру од "Росњефта" куповала 244.000 барела дневно.

Годинама су се највећи светски трговци робом такмичили једни са другима да обезбеде залихе нафте из Русије, али су се сада, због санкција, повукли. "Трафигура", један од водећих купаца дуги низ година, на свом врхунцу је прерађивала 850.000 барела руске нафте дневно, рекао је извршни директор Џереми Вир прошле године.

"Блумберг" наводи да није јасно како је шест трговаца могло да финансира проток руске нафте, која је вредела више од 2 милијарде долара током децембра.

Неки од њих су били етаблирани трговци пре сукоба, попут "Консепт ојла" из Хонгконга који је 2003. године основао летонски држављанин Мајкл Зелигманс да тргује нафтом у Европи, Русији и земљама бившег Совјетског Савеза. Преносила је нешто више од 152.000 барела руске нафте дневно у децембру.

Такође, "Корал енерџи ДМЦЦ" је купио 121.000 барела руске сирове нафте дневно у последње четири недеље децембра од "Сургутњефтегаса". У власништву Тахира Гарајева, "Корал" је почео пре десет година као трговац лож-уљем.

Трећи по величини трговац је "КР трејдинг ДМЦЦ" из Дубаија, који је куповао 199.000 барела дневно од "Сургутњефтегаса". Пети по величини трговац је "Белатрикс енерџи", компанија из Хонгконга која је пре рата била непозната на тржишту нафте. У власништву држављанина Азербејџана по имену Билал Алијев и куповала је 151.000 барела дневно у децембру од неколико руских нафтних компанија, показују подаци царине.

Група седам и Европска унија осмислиле су санкције за руски енергетски сектор са циљем да задрже проток нафте и истовремено смање приходе Москве. Помоћник америчког министра финансија Бен Харис прошле седмице је признао да санкције нису уродиле плодом.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: БОРБЕ У БЛИЗИНИ СВАТОВА И КРЕМЕНАЈЕ: Руски војници користе системе "Град" и хаубице "Мста-С"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОЛНА ИСПОВЕСТ ПЕНЗИОНЕРА: Немам родбине, потпуно сам сам, сваке вечери на столу остављам папире за сахрану