КОРАК ПО КОРАК: Како да се пријавите у електронски регистар пољопривредних газдинстава - Субвенције ће стизати на клик (ФОТО)

Е. Р.

20. 03. 2023. у 09:30

ПРИЈАВЉИВАЊЕ у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ), што је наредни корак за коришћење система еАграр почиње данас. Сви пољопривредни произвођачи од сада могу да ажурирају податке и обнове статус својих газдинстава у еРПГ.

КОРАК ПО КОРАК: Како да се пријавите у електронски регистар пољопривредних газдинстава - Субвенције ће стизати на клик (ФОТО)

Фото А. Д.

У ресорном министарству подсећају пољопривреднике да пажљиво прочитају или погледају упутства која су им доступна на званичном сајту Министарства пољопривреде http://www.minpolj.gov.rs/ или сајту еАграра https://eagrar.gov.rs/.

У случају да им је потребно додатно појашњење могу да посете најближу Пољопривредно саветодавну стручну службу (ПССС) или позову број телефона 0800 106107.

- Још једном позивамо пољопривреднике, који до сада то нису учинили, да преузму параметре за свој еИД број и да провере и ажурирају податке о животињама у централном регистру Управе за ветерину - истичу у Министарству пољопривреде.

Фото П. Милошевић

- До 15. марта параметре за еИД број преузело је преко 220.000 пољопривредника.

Нови информациони систем еАграр, који данас почиње са радом, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа и промене података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава, као и због одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

СВЕ НА ЈЕДНОМО МЕСТУ

СЕРВИС еРПГ обједињује податке из свих релевантних установа: Републичког геодетског завода, Управе за ветерину, Управе за пољопривредно земљиште, Управе за аграрна плаћања... На званичном сајту министарства постоји детаљно објашњење шта све омогућава нови систем регистрације и које су користи.

У Министарству пољопривреде објашњавају да ће еАграр омогућити онлајн регистрацију пољопривредних газдинстава, приступ и управљење подацима о свом газдинству преко портала на дневном нивоу од стране пољопривредника.

Подношење захтева за упис, измену и брисање података из РПГ радиће се онлајн, али и захтеви за подстицаје у пољопривреди.

То ће уштедети време код обраде захтева, због увођења аутоматске провере формалних услова, као и електронску обраду. Самим тим, одобравање подстицаја и исплата биће бржи. Уз то, смањује се могућност грешке при подношењу и обради захтева, као и убрзање обраде, због увезивања релевантних регистара. Укида се и потреба за штампањем и архивирањем папирне документације и повећава се степен контроле. 

Како да се пријавите?

На сајту еАграра објављено је детаљно упутство за попуњавање обрасца у електронском регистру пољопривредних газдинстава, са свим објашњењима: 

Фото: еАграг

Фото: еАграг

Фото: еАграг

Фото: еАграг

Фото: еАграг

Фото: еАграг

Фото: еАграг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат