ОДРЕКЛИ СЕ РУСКЕ НАФТЕ, ПА КУБУРЕ СА ДЕРИВАТИМА: Немачка рафинерија значајно смањила испоруку бензина, дизела и мазута

Е.Б.Т.

07. 03. 2023. у 21:00

НЕМАЧКА рафинерија „Швед“ суочава се са проблемима након што се та земља одрекла руске нафте. Без црног злата из Русије, компанија на тржиште пласира значајно мање нафтних деривата.

ОДРЕКЛИ СЕ РУСКЕ НАФТЕ, ПА КУБУРЕ СА ДЕРИВАТИМА: Немачка рафинерија значајно смањила испоруку бензина, дизела и мазута

Архива

Како пише „Ројтерс“, смањење производње у немачкој рафинерији нафте у Шведу показује потешкоће са којим се главни град Берлин суочава одрицањем од руске нафте, упркос плановима да ради са Пољском на проналажењу алтернативног снабдевања.

"Швед" традиционално испоручује око 90 одсто бензина, дизела и мазута који се користе у главном граду Немачке. Међутим, три месеца након што су се Варшава и Берлин договорили да раде заједно, рафинерија ради са 50 до 60 одсто капацитета и алтернативне залихе нису лако доступне.

Русија је прошлог месеца обуставила доток нафте у Пољску преко нафтовода „Дружба“ , јер, како су из „Трансњефта“ објаснили, није плаћен транзит. Тиме је смањена способност Пољске да допреми нафту за "Швед". Пољска рафинерија под контролом државе “Орлен”, сада треба да користи више капацитета на нафтном терминалу у Гдањску за напајање сопствене рафинерије у Плоку.

Немачка је у јануару престала да купује руску нафту, а рафинерија "Швед" са 233.000 барела дневно ради од тада на око 55 одсто капацитета, или неких 130.000 барела дневно, ослањајући се на снабдевање нафтоводом из луке Росток на северу Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

Људи највише памте Срећне људе, а ја од те улоге нисам зарадио НИШТА