КОЛИКА ЈЕ ТЕМПЕРАТУРА АКО ЈЕ РАДИЈАТОР НА 4: Мајстор објаснио шта значе бројке на њему

Новости онлине

05. 12. 2022. у 13:59

КУЋНИ мајстор је објаснио шта значе бројеви на радијатору и како исправним коришћењем да додатно уштедите!

КОЛИКА ЈЕ ТЕМПЕРАТУРА АКО ЈЕ РАДИЈАТОР НА 4: Мајстор објаснио шта значе бројке на њему

Цев је пукла још 27. октобра у техничкој етажи / Фото Ж. Кнежевић

Ниске температуре, долазак зиме, поскупљење струје и грејања су муке које муче многе грађане како у Србији, тако и околним земљама.

Они који имају етажно грејање имају ту могућност да сами контролишу како температуре, тако и доба дана и године када ће и колико да га укључе, за разлику од оних са централним грејањем.

А у томе им помаже вентил са бројкама, углавном од нула до пет. Али да ли знате шта тачно сваки до тих бројева на вентилу означава и како да уз њихову правилну употребу можете додатно да уштедите?

Водоинсталатер и кућни мајстор Мартин Николс открио је да заправо ти бројеви означавају колика ће бити температура у просторији, а не колико су "врели" радијатори. Па тако сваки број на вентилу се подудара са температуром просторије коју ће да постигне:

  • 0 = 0°Ц (искључен)
  • ✱ = 7°Ц (познатије као пахуљица)
  • 1 = 10°Ц
  • 2 = 15°Ц
  • 3 = 20°Ц
  • 4 = 25°Ц
  • 5 = 30°

"Главна предност овога јесте да ћете додатно да уштедите новац само ако их исправно користите", објаснио је мајстор и домаћинима саветовао да током зимских месеци подесе свој етажни радијатор на 2 или 3 у мањим просторијама.

"Ако уђете у просторију која је хладна, а радијатор гори, оставите га на миру и немојте га подешавати. Пустите га да ради свој посао и дозволите му да загрева просторију у складу са тим", објаснио је он, а оним који су ван куће или одлазе на зимовање, треба радијаторе да држе на најнижем броју, тачније на "пахуљици" (*)  како би се они укључили на кратко, ако температура падне испод 7 степени Целзијуса.

За крај, његов савет је да не подешавате вентил на петицу, јер то значи да он неће престајати да пушта топлу воду све док просторија не достигне 30 степени Целзијуса.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (2)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту