НЕМЦИ СВЕ МАЊЕ ЗАПОШЉАВАЈУ МЛАДЕ: "Генерација неспособна за живот"

Новости онлине

01. 12. 2022. у 17:41

АКТУЕЛНЕ студије показују да такозвана генерација З, која улази на тржиште рада, има потпуно другачија очекивања од свог посла. Млади рођени између 1995. и око 2000. године имају високе захтеве, преноси Пословни дневник.

НЕМЦИ СВЕ МАЊЕ ЗАПОШЉАВАЈУ МЛАДЕ: Генерација неспособна за живот

Фото ЕПА

Хамбуршка агенција више не запошљава приправнике генерације З, пишу немачки медији.

- Ти млади људи имају ограничену способност концентрације, издржљивости и способности успостављања контакта - сматра немачки стручњак.

Узрок слабости генерације рођене на прелазу миленијума стручњак види у претераној заштити родитеља. "Родитељи децу претварају у слабе људе", упозорава просветни научник.

Долазе са листом жеља на разговор за посао

Хамбуршке агенције морају да се суоче са разним послодавцима који више не желе да раде са генерацијом З. Хамбуршки фризер више не узима приправнике – због недостатка поштовања и страсти. А хамбуршка старт-ап компанија „Nerdinstrusties” такође се уздржава од запошљавања постмиленијалаца.

Искуство је показало да неки млади на разговор за посао доносе листу жеља. Један од услова је да буду слободни уторком и четвртком јер планирају да иду на јогу од 17.00 часова.

"Радници оријентисани на слободно време"

- Оријентација на слободно време међу младима је порасла последњих година - рекао је послодавац из Хамбурга. Он описује радне навике генерације З: "Доћи ћу на посао, али ако буде превише стресно, радије бих отишао“.

Социолози сматрају да су родитељи криви за недостатак посвећености младих радника. Научници иду толико далеко да генерацију З квалификују као "генерацију неспособну за живот“.

- Деца која никада не наилазе на препреке не уче да раде самостално, да издржавају сукобе и тензије. Али све ове ствари су заправо део здравог развоја - рекао је истраживач.

Тренутне студије показују: већа је вероватноћа да ће генерација З бити незапослена него несрећна на послу. Чак 56 одсто њих, у једној анкети, рекло је да би престало да ради ако би посао утицао на њихов приватни живот.

Фактор слободног времена

Такође, млади запослени захтевају јасно раздвајање посла и слободног времена. Скоро половина испитаника не би прихватила посао у компанији која не одговара њиховим друштвеним и еколошким ставовима – а за 53 процента постмиленијалаца фактор „слободног времена“ је у средишту њихових захтева за посао.

Већа предузећа имају већу могућност да приуште испуњавање ове жеље младих радника.

- Као мала компанија имате другачију економску одговорност, морате да задовољите купце и да радите током викенда - рекао је челник компаније из Хамбурга.

Не живи се за посао

Бејби бумери су живели за посао, а нова генерација жели само да ради довољно да би живела добро. "Од приправника нико не тражи да обављају исте радне обавезе као обични радници“, објашњава шеф компаније и додаје: "Али ако морате да идете на јогу после шест сати, ми вам нисмо од помоћи“. То не иде“.

Упитно је колико ће дуго челник компаније имати негативан однос према жељама новозапослених, али једно је јасно: нових „бејби бумера” који живе од посла сигурно неће бити. Генерација З само жели да ради онолико колико је потребно да би добро зарадила, преноси Фениx Магазин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ОГРОМНА ЖИВОТИЊА СНИМЉЕНА У ЈАДРАНУ: Од призора застаје дах - израња из вода, прска, па се враћа у дубине (ВИДЕО)