НАПЕТО У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Инфлација у Француској рекордна; све више Немаца без посла; Италија уводи нови порез

Novosti online

01. 12. 2022. у 13:33

ФРАНЦУСКУ економију и даље кочи рекордна инфлација у новембру, која пркоси очекивањима економиста, известио је у среду Национални институт за статистику и економска истраживања (Инсее).

НАПЕТО У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Инфлација у Француској рекордна; све више Немаца без посла; Италија уводи нови порез

Фото ЕПА

Према прелиминарним проценама, потрошачке цене су порасле за 7,1% у односу на претходну годину, што одговара порасту у октобру. Аналитичари које је анкетирао Блумберг предвидели су раст од 7%.

Истовремено, број незапослених у Немачкој стално расте. У новембру је скочио за 17.000 на месечном нивоу - на 2.540.000 незапослених лица, пише РТ, на основу података немачке Савезне агенције за рад.

Статистике објављене у среду показују да је стопа незапослености у земљи порасла на 5,6% прошлог месеца, са 5,5% у октобру. Притом, аналитичари нису очекивали да ће се цифра променити у односу на претходни месец.

У извештају се истиче да је највећа стопа незапослености у земљи забележена у Бремену (10,4 одсто) и Берлину (8,9 одсто), а најнижа у Баварској (3,3 одсто).

Енергетска криза наставља да дрма

Западна Европа наставља да се увелико ослања на Русију као извор дизела, известио је Блумберг у уторак, напомињући да регион треба да пронађе нове залихе за мање од десет недеља до санкција.

Према наводима медија, позивајући се на податке фирме Вортеxа, Европска унија и Уједињено Краљевство добиле су скоро половину свог увоза дизел горива из Русије у прва 24 дана овог месеца.

Ниво ослањања је, наводно, скочио од октобра, у складу са укупним повећањем увоза у региону, како би се блок изборио са опадањем капацитета у Француској због тамошњих штрајкова широм земље.

У међувремену, подсећамо и да је Немачка одлучила да напусти Уговор о енергетској повељи.

А промене се дешавају и у Италији. Наиме, влада те земље планира да примени 50% ванредног пореза на приходе које су енергетске компаније добиле због раста глобалних цена нафте и гаса, пренео је Ројтерс позивајући се на нацрт буџета земље за 2023.

Према извештају, порез ће се примењивати на део прихода компаније у 2022. за који се утврди да је најмање 10% већи од његовог просека између 2018. и 2021. Међутим, биће ограничен на 25% вредности сваке нето имовине компаније на крају 2021. године.

Према условима, предвиђеним буџетом, очекује се да ће око 7.000 компанија које производе и продају природни гас, електричну енергију и нафтне деривате бити на "мети" новог пореза.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама