ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса

Novosti online

30. 11. 2022. у 12:44

АУСТРИЈА је у уторак представила хитне мере како би обезбедила храну и друге основне потрепштине за људе у случају нестанка струје ове зиме.

ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса

Фото: Танјуг

Планом, објављеним на сајту Министарства пољопривреде, региона и туризма те земље, налаже се да све продавнице прехрамбених производа остану затворене првог дана потенцијалног нестанка струје, пише РТ на енглеском.

Другог дана продавнице ће остати затворене, али ће деловати као центри из којих ће се становницима давати вреће са свежим производима, између 10.00 и 15.00 часова. 

Поред тога, продавнице ће нудити припремљене кесе са водом, дуготрајни хлеб, конзерве, полупроизводе и свеће које ће се продавати за готовину. Производи за бебе и хигијенски производи биће доступни на захтев.

Од трећег дана биће у понуди само производи из сувог асортимана, из безбедносних разлога.

Становницима је саветовано да направе залихе хране са дугим роком трајања и залихе од 14 дана код куће, као и да држе мале апоене у готовини у износу од око 100 евра по члану породице. 

Шема је припремљена у координацији са Привредном комором Аустрије (ВКО), Народном банком Аустрије (ОеНБ) и министарством енергетике, као и представницима прехрамбене индустрије и удружења аустријских општина (Остерреицхисцхе Гемеиндебунд).

Иако су званичници нагласили да је снабдевање храном у Аустрији тренутно безбедно и да је ризик од несташице струје "веома низак и мало вероватан", они су приметили да "нови потенцијални изазови захтевају благовремену припрему како бисмо били спремни за кризу."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (8)

А САД, ДА УЧИМО ВРЛИНЕ СВЕТОГ САВЕ: Новинар хтео да провоцира Новака, није ни сањао шта ће Ђоковић да уради