АФЛАТОКСИН ОСТАЈЕ ПО СТАРОМ: Министарство пољопривреде продужило уредбу о горњим границама

Ј. Субин

29. 11. 2022. у 07:30

ДОЗВОЉЕНЕ концентрације канцерогеног афлатоксина у млеку, иако је требало да буду враћене на европске стандарде од 1. децембра, то се неће десити.

АФЛАТОКСИН ОСТАЈЕ ПО СТАРОМ: Министарство пољопривреде продужило уредбу о горњим границама

Фото Shutterstock

Грађани Србије и даље ће моћи да у нашој земљи пију млеко са концентрацијама од 0,25 уместо 0,05 микрограма по литру, колико је горња граница у ЕУ. Министарство пољопривреде је донело нове измене у Правилник о максималним концентрацијама одређених контаминената у храни, где су продужили важење старих граничних вредности на 1. децембар 2023.

- Стручни Савет за безбедност хране је пратећи моделе предвиђања појаве афлатоксина у наредном периоду, тренутну климатску ситуацију и стање на пољима кукуруза, а водећи рачуна о здрављу људи и животиња, донео одлуку да постојећи максимално дозвољени ниво афлатоксина М1 од 0,25 микрограма по литру остане на снази до 30. новембра 2023. године - кажу у ресорном министарству.

- Током низа година, произвођачи и прерађивачи, фитосанитарна и ветеринарска инспекција су предузимали мере у циљу смањења узрока појаве афлатоксина, најпре у кукурузу, а затим последично у храни за животиње и млеку, па се ниво овог контаминента смањивао сваке године.

Како кажу у Министарству пољопривреде, максимално дозвољене количине афлатоксина М1 у сировом млеку од 30. новембра 2022. године остају по старом, односно износе 0,25 микрограма по килограму. ЕУ стандард од 0,05 микрограма по килограму није и светски, те се процењује да две трећине светске популације користи референтну границу од 0,50 микрограма по килограму, између осталих и САД, Кина, Јапан, Индија. И сама ЕУ има различите границе када је у питању ниво афлатоксина у свежем млеку и у сиревима.

Уз то, предузимају се појачане контроле кукуруза, хране за животиње и млека, а сировинске службе млекара почеле су са поделом зеолита, као додатка исхрани крава, а у циљу снижавања нивоа афлатоксина.

Од када је кренула афера 2013. са дозвољеним количинама ове опасне материје у млеку, у Србији се његове концентрације често померају, повећавају или смањују. Скандал је тада продрмао добро произвођаче, млекаре али и политичаре.

Да би се оставило произвођачима да се прилагоде нормалним стандардима, концентрације су се мењале. Своје навике морали су да промене млекари, прерађивачи, ратари али и складиштри. Чини се, међутим, да ће се наша земља тешко ускладити са овим европским прописима. Алфатоксин је, иначе, канцероген, а околне земље нам враћају робу јер "представља потенцијални ризик по здравље људи". Тако је Агенција за храну и ветерину Северне Македоније повукла са тржишта јогурт произвден у Србији, због "недоследне концентрације афлатоксину, према њиховим прописима".

Од 2013. дуго смо се борили да граничне вредности сведемо на европске стандарде.

Прошле године донета је одлука да се промени правилник и вредност афлатоксина са 0,05 је подигнута на 0,25 микрограма по литри. Тај правилник је требало примењивати до краја новембра, али га је ново министарство продужило на још годину дана.

Афлатоксин је канцерогена материја, која је производ развоја плесни Аспергилус флавус, која се јавља као последица суше, које је у Србији ове године било. У млеко ова гљивица стиже преко кукуруза, који је део сточне хране.

УТИЦАЈ НА ЖИВОТИЊЕ И ЉУДЕ

ДО сада је откривено више врста афлатоксина. Стручна јавност највише говори о афлатоксинима Б1, Б2, Г1, Г2, М1 и М2, од којих је Б1 најтоксичнији. Он је канцероген и може се наћи у непрерађеним житарицама, али не и у млеку. Афлатоксини М1 и М2 се могу јавити у млеку. Према званичним подацима, они су, такође, вероватно канцерогени за људе, док је канцерогеност код животиња доказана, рекли су нам у Министарству здравља.

ПРЕМИЈА ОСТАЈЕ 10 ДИНАРА

ПРЕМИЈА за млеко за трећи квартал ове године остаје 10 динара за литар, а о износу за следећу годину разговараће се у току јануара, рекао је председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Вукашин Баћина после састанка у Министарству пољопривреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

БИО ЈЕ УСТАША И ТИМЕ СЕ ПОНОСИО: Надгробни споменик Херцеговца написан је на ћирилици (ФОТО)