БРИТАНИЈА У НЕЗГОДНОЈ ПОЗИЦИЈИ: Уколико Путин стопира гас, уследиће трочасовно искључење струје

Тањуг

06. 10. 2022. у 16:12

БРИТАНСКА домаћинства би ове зиме могла да се суоче са низом трочасовних искључења струје уколико руски председник Владимир Путин потпуно стопира испоруке гаса, а Британију погоди талас хладног времена, упозорила је Национална енергетска мрежа.

БРИТАНИЈА У НЕЗГОДНОЈ ПОЗИЦИЈИ: Уколико Путин стопира гас, уследиће трочасовно искључење струје

Фото: Пиксабеј

Такав развој догађаја значио би да ће потрошачи у различитим деловима земље бити обавештени дан раније о трочасовним временским периодима током којих ће им бити искључена струја, како би се укупна потрошња смањила за 5,0 посто, извештава Гардијан.

План за ванредне ситуације требало би да одобри краљ Чарлс на препоруку министра за пословање.

Национална мрежа је саопштила да ће у случају несташице гаса, што је „мало вероватно“, део потрошача бити без струје „у унапред дефинисаним периодима“ током једног дана како би се „осигурала укупна безбедност и интегритет електроенергетског система широм Велике Британије“.

Ова компанија је навела да ће морати да се смањи увоз електричне енергије из Европе, те да ће због недовољног снабдевања гасом електрана доћи до планских искључења електричне енергије.

Национална мрежа је предузела низ иницијатива у настојању да управља понудом и потражњом струје ове зиме. Спремна је да покрене пет електрана на угаљ, које могу да произведу до 2,0 гигавата енергије, након потписивања уговора са Драксом, ЕДФ-ом и Унипером у вредности од 340 милиона фунти до 395 милиона фунти.

Такође ће покренути „услугу флексибилне потражње“ 1. новембра, која ће подстаћи предузећа и потрошаче да користе струју ван периода када је потрошња највећа, укључујући ране вечерње сате радним данима. Британска мрежа се нада да ће ова услуга ослободити додатних 2,0 GW енергије, што је довољно за напајање око 600.000 домова, ако учествује довољно компанија и домаћинстава.

Оператер мреже је ипак изразио „опрезни оптимизам“ да ће ове зиме бити довољно електричне енергије да задовољи потребе предузећа и грађана, наводи Гардијан.

БОНУС ВИДЕО:

ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ЗА МОБИЛИСАНЕ: Погледајте како изгледа обука војника у Русији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

СУПРУГА ВОДИТЕЉА Лепа глумица из популарних серија: Брзо смо схватили да смо се заволели (ФОТО)