ПУЊАЧИ И ДО 24.000 ДИНАРА: Од 2024. у ЕУ биће исто напајање за све електронске уређаје

Б. Царановић

06. 10. 2022. у 10:13

ЈЕДАН пуњач за све мобилне електронске уређаје. То је вероватно сваки власник мобилог телефона, таблета или лаптопа барем једном пожелео.

ПУЊАЧИ И ДО 24.000 ДИНАРА: Од 2024. у ЕУ биће исто напајање за све електронске уређаје

Фото Shutterstock

Осим што се лако губе и заборављају, ови додаци се брзо кваре, каблови од коришћења покидају, па је неопходно тражити нови. Жеља ће се, ускоро и остварити, барем житељима Европске уније. Код нас готово две године уз нове уређаје не иде и пуњач, а цене на тржишту достижу и 24.000 динара.

Од јесени 2024. године, потрошачима у ЕУ више неће бити потребан други уређај и кабл за пуњење мобилних уређаја сваки пут када купе нови, и моћи ће да користе један пуњач за све своје мале и средње преносне електронске уређаје. Ово законско решење усвојено је пре два дана у Европском парламенту, после вишегодишњих преговора између парламента и земаља чланица Уније.

Како објашњавају, циљ је да производи буду одрживији, да се смањи електронски отпад и олакша живот потрошачима. На примену закона, међутим, потрошачи ће морати да чекају још две године.

Мобилни телефони, таблети, е-читачи, слушалице у ушима, дигиталне камере, тастатуре, слушалице, преносиве конзоле за видео-игре и преносиви звучници који се могу пунити путем жичаног кабла - сви ови уређаји мораће да буду опремљени УСБ-Ц портом, без обзира ко их производи. Лаптопи ће такође морати да буду прилагођени овим захтевима у року од 40 месеци од ступања прописа на снагу.

Очекује се да ова одлука поједностави животе грађана, јер више неће морати да купују пуњач са сваким новим мобилним уређајем.

Мобилни оператори у Србији већ више од годину дана уз уређаје које продају са пакетима, на уговоре од годину или две дана, више не дају пуњаче и остале додатке, што је некад било уобичајено.

- Купио сам ћерки телефон и био сам изненађен када сам схватио да је у пакету само уређај, а да пуњач морам посебно да пронађем и платим - каже Београђанин Стојан Д.

- Адаптер сам такође могао да отплаћујем две године, и да ми рата буде 175 динара месечно, што на крају буде више од 4.000 динара. Кућа ми је буквално пуна разних каблова и гајтана, пуњача и адаптера, од разних уређаја који су некада коришћени. Искрено се надам да ће и код нас бити уведено правило да један пуњач важи за све.

Фото Shutterstock

Ако изузмемо кинеске радње у којима има и копија опреме за електронске уређаје за неколико стотина динара, у продавницама које су специјализоване за електронску опрему пуњачи у зависности од фирме и снаге, коштају од 600 до 23.699 динара. Пуњачи за лаптопе коштају од 1.600 до 13.799 динара. Само каблови крећу се од 390 до око 4.000, а сами адаптери до 7.300.

- Најскупљи нам је бежични пуњач за телефон који кошта око 200 евра, али искрено није велика потражња за њима - рекла нам је једна продавачица.

- Понуда је разнолика и велика, па свако може да пронађе шта му је потребно.

НАПРАВЕ 11.000 ТОНА ОТПАДА

УВОЂЕЊЕМ универзалних пуњача, како стручњаци кажу, више нећемо морати да купујемо уз сваки нови уређај нов пуњач и самим тим ће се смањити укупна количина електронског отпада. Практично, то значи да ће свака кућа за пуњење електричном енергијом својих мобилних уређаја захтевати један или два пуњача за разлику од садашње ситуације, где сваки од наших уређаја захтева посебан пуњач за обезбеђивање енергије. Примена овог Закона ће довести до веће поновне употребе пуњача и донети уштеду од 250 милиона евра.

Процењује се да одбачени и неискоришћени пуњачи представљају око 11.000 тона електронског отпада годишње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАО СА КРУЗЕРА Борио се 15 сати за живот: Ништа слично нисам видео у својој каријери