РУСКИ ПЕЛЕТ 410 ЕВРА: На тржишту даље влада несташица, а кад се појави скупљи је од прописаног!

Е. Б. Т.

06. 10. 2022. у 12:00

ПЕЛЕТА и даље нема готово нигде у Србији, али је његова цена достигла 46.000, а код појединих трговаца премашује и 48.000 динара по тони, иако је Владином уредбом ограничена на 38.000.

РУСКИ ПЕЛЕТ 410 ЕВРА: На тржишту даље влада несташица, а кад се појави скупљи је од прописаног!

Фото Д. Миловановић

На једином стоваришту, на којем су наши репортери пронашли овај огрев, речено нам је да кошта 410 евра!

- То је пелет из Русије - казали су нам продавци. - Треба да га спакујемо у џакове и можемо да га испоручимо за десетак дана.

На осталим стовариштима кажу да немају пелет, јер чекају на доставу од домаћих произвођача за коју не знају када ће стићи. Већина поручује потрошачима да за две до три недеље зову поново. У сваком случају, када им огрев буде испоручен, како наводе, неће коштати испод 46.000 динара по тони.

- Од произвођача купујемо по максималној ограниченој цени од 38.000, плус превоз, ми не можемо испод 46.000 динара да продајемо - објашњавају нам на једном стоваришту.

- Не правимо нове листе чекања, јер нисмо реализовали испоруке ни за купце са досадашњих спискова. Тако да грађани могу само да зову поново за две до три недеље да провере да ли се ситуација променила.

Произвођачи "чувају" трупце за зиму, Фото Д. Миловановић

Пелетари наводе да одређене количине свакодневно испоручују стовариштима, али да је све то већ резервисано, те се одмах товари на камионе и иде директно до крајњег купца. Један од највећих произвођача овог огрева каже да за малопродају неће бити ништа до краја октобра.

Подсетимо, Влада је у циљу стабилизације "замрзла" малопродајну цену пелета на максималних 38.000 динара по тони и забранила његов извоз. Те мере, као ни стални инспекцијски надзор нису помогли да се тржиште стабилизује. Када је почетком августа ограничена цена, домаћи произвођачи пелета су формирали своје малопродајне мреже. То им је омогућило да и они пласирају огрев на тржиште по највишој дозвољеној цени, али је са друге стране смањило испоруку стовариштима. Такође, како су нам малопродавци рекли, у овим околностима увоз се не исплати, јер је пелет свуда у окружењу скупљи. На смањену понуду овог огрева на нашем тржишту утиче још један разлог о којем су "Новости" већ писале. Добар познавалац прилика на тржишту тврди да би домаћи произвођачи могли да производе више пелета, али да и даље на залихама држе веће количине сировине, односно дрва, јер се надају да ће Влада подићи цену тог огрева или да ће омогућити његов извоз. Они тако покушавају себи да обезбеде бољу зараду.

- Инспекцији ће се правдати да дрво чувају за производњу пелета у зимским месецима, у децембру и јануару, односно за период када неће добијати сировину, јер тада нема сече - објашњава наш саговорник.

Произвођачи "чувају" трупце за зиму, Фото Д. Миловановић

Професор Шумарског факултета Бранко Главоњић рекао је да произвођачима цене пелета не одговарају, јер су оне у региону знатно више.

- Цена у Хрватској је 574 евра, а у Словенији 581 - казао је недавно Главоњић.

- У јуну је било обрнуто, код нас је пелет био најскупљи. Тада је његова цена у Србији била у рангу Аустрије. За само три месеца порасла је за 230 евра и сада је 567, а у Италији је виша од 700.

Увозници пелета, како је истакао, немају никакав стимуланс да се баве тим послом, јер је фабричка цена у Хрватској 450 евра, а у БиХ је на снази забрана извоза.

- Једино је извесно да је неизвесно - оценио је Главоњић.

- То показује каква је ситуација на тржишту енергената у Србији. Каква год одлука да се донесе по овом питању, имаће своје добре и лоше стране.

САМО ДА ГА НЕГДЕ НАЂЕМО

СТЕВАН Марковић из Београда више од месец дана интензивно покушава да дође до пелета.

- Не знам кога све нисам звао, сви ми кажу да се јавим поново за две или три недеље - наводи Марковић. - Нико више ни не нуди тону пелета испод 46.000 динара. Са вишом ценом смо се помирили, само да га нађемо, да се не смрзавамо ове зиме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (5)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону