АКО СЕ ПОКВАРИ, НЕЋЕ ИМАТИ КО ДА ГА ПОПРАВИ: Оператер "Турског тока" мора да обустави радове на одржавању због санкција ЕУ

Е. Б. ТАЛИЈАН

05. 10. 2022. у 09:44

ОПЕРАТЕР "Турског тока" принуђен је да обустави радове на одржавању и поправци тог гасовода због санкција Европске уније.

АКО СЕ ПОКВАРИ, НЕЋЕ ИМАТИ КО ДА ГА ПОПРАВИ: Оператер Турског тока мора да обустави радове на одржавању због санкција ЕУ

Ваљда неће да се поквари "Турски ток", Фото Shutterstock

Ова сазнања преносе поједини западни медији који су имали увид у преписку надлежних у холандској фирми Соутх Стреам Транспорта Б.В., која припада "Гаспрому" и управља овим цевоводом, а којим плаво гориво стиже и до Србије и Мађарске.

Како наводе, Олег Акситин, директор те компаније, обавестио је менаџере да им је повучена лиценца и да због тога обуставе извршење свих уговора који се тичу техничке подршке цевоводу, што укључује монтажу, тестирање, поправку, одржавање. Запосленима је речно и да се суспендују споразуми са западним добављачима робе и услуга, попут контролних вентила и елемената за одржавање гасовода. То конкрено значи, да нико неће моћи да изврши поправке, ако је цев оштећена, уколико цури гас или ако се део цевовода распадне због земљотреса. Како се наводи, спцијализовани бродови редовно контролишу гасовод, који је смештен на дубини од три километра, ради поправки, а та опрема се углавном увози са Запада.

Подсетимо, претходно је оператер, саопштавајући да му је одузета извозна дозвола због нових санкција ЕУ, истакао да то не ограничава испоруку плавог горива гасоводом у Турску и европске земље. Компанија је поднела захтев за нову извозну дозволу, али није познато да ли ће је добити.

Фото Схуттерстоцк

Као што су "Новости" већ писале, имајући у виду да односи Русије и Запада ескалирају, као и ирационално понашање Брисела, могуће је да Србија буде колатерална штета и да остане без дотока плавог горива. Овај развој догађаја тај сценарио чини још реалнијим. Томе у прилог иде изјава бугарског политичара, бившег блиског сарадника Бојка Борисова Цветана Цветанова, коју је недавно пренео интернет портал "Еуроактив".

- Гасовод "Турски ток" је канал за руске интересе у југоисточној Европи и требало би да буде предмет санкција - рекао је тада Цветанов.

Сједињене Америчке Државе притискају Европску унију да прекине све енергетске везе са Русијом. Након саботаже на цевоводима "Северног тока" на дну Балтика, једине две преостале руте којима сада стиже руски гас у Европу су кроз Украјину и "Турски ток". По свему судећи, циљ је да се и ти правци дотока зауставе. Истовремено Америка преузима европско тржиште од Русије и профитира извозећи веће количине течног гаса ЛНГ.

Због актуелних околности, министар спољних послова Мађарске Петер Сијатро недавно је скренуо је пажњу и на безбедност "Турског тока". Он је истакао да се у овој ситуацији мора посветити већа пажња безбедности тог гасовода како би се избегли инциденти попут оних који се односе на "Северни ток" 1 и 2. Након те саботаже, он оцењује да рад цевовода на дну Балтика није загарантован и да је зато значај "Турског тока" повећан. Позвао је челнике земаља кроз које пролази "Турски ток" да обрате пажњу на његово функционисање.

Србија је учинила све да обезбеди стабилно снабдевање нашег тржишта плавим енергентом. Тренутно држава у нашем закупљеном складишту у Мађарској има 380 милиона кубних метара гаса, а у Банатском Двору 280 кубика. То су резерве само за ванредну ситуацију, уколико дође до прекида у испоруци гасоводом. Количине од 660 милиона кубних метара значајне су и дају сигурност да ћемо успети да прегурамо зиму уколико дође до потпуног прекида у снабдевању.

РЕЗЕРВЕ ДОВОЉНЕ ЗА ЗИМУ

СРБИЈА током хладних дана, на дневном нивоу, у зависности од временских прилика, троши од 11,5 до 16 милиона кубика. Договорено је да ћемо из наших складишта у Мађарској моћи да повлачимо шест милиона, а из Банатског Двора четири, што је укупно 10. Тиме би био покривен значајан део потрошње током зимских месеци у случају да дође до прекида у снабдевању.

БОНУС ВИДЕО: СНИМЦИ ДЕЈСТВА "ГРАДА": Дејства руских пројектила у зони одбране ваздушног простора

 

СНИМЦИ ДЕЈСТВА "ГРАДА": Дејства руских пројектила у зони одбране ваздушног простора

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КАКО ОТКРИТИ ПРЕВАРУ? Сваки девети половњак у Србији има ВРАЋЕНУ КИЛОМЕТРАЖУ - на шта морате обратити пажњу при куповини