ГОРЕ СТАЊЕ НЕГО ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Италија остаје без фирми

Милица Остојић - дописник из Рима

04. 10. 2022. у 00:20

НА Апенинском полуострву само у првом тромесечју ове године затворено је 110.185 фирми, што је за 11 посто више него у првом тромесечју 2021, године пандемије, од тог броја 72 посто су приватна предузећа, потом компаније, фирме са удруженим капиталом…

ГОРЕ СТАЊЕ НЕГО ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ: Италија остаје без фирми

Фото: ЕПА

Најпогођенији италијански региони су они на северозападу где је и обим економске активности највећи, од исказаног званичног броја то је 27 посто, следи их централни део Италије са 23, југ са 22, североисток са 20, острва са 8 посто затварања.

Међу секторима то су трговински који је затворио 29.000 фирми, потом фирме које се баве израдњом, следе их пољопривредне активности. Новац који су добијали као помоћ од државе ни изблиза није могао да покрије трошкове издржавања фирми, а након увећања рачуна за гас и струју, једноставно је постало неподношљиво.

Посебно поглавље у Италији је затварање хотела и читавих ланаца, чак и оних најугледнијих, не могу да поднесу трошкове одржавања и са пуним хотелима. Најпре је пандемија позатварала хотеле јер није било туриста, потом су бројни отворили у нади да ће надокнадити изгубљено и стигао је прави ударац од увећања рачуна за енергије.

Вест дана је да се познати ланац од 5 хотела „Карол” на југу Италије, у Саленту, Санта Марија ди Леука, Галипилију, отворен од 1966. године, јуче затворио, капацитета 1.100 места, био је оперативан читаве године, има 275 запослених и генерални директор Атилио Капуто морао је да саопшти медијима „затварам”, ради коректности остаће отворени само док не истекне резервација, да не разочарају клијентелу.

- 55 година рада изгори један двомесечни рачун за струју, 500.000 евра, значи увећан 500 пута, упркос добрим резервацијама летњим и оним за јесен не успевамо ни из далека да покријемо трошкове, јер цена енергија се још увећава и нема краја, затварамо са негативним билансом, шаљемо све на касу узајамне помоћи, фамилије треба да живе од нечега.

Већ два месеца редуковали су све сервисе, сате укључивања расхладних уређаја и усред лета, преполовили расвету у ресторанима и у свим другим просторима, смањили број фрижидера, имали су и систем соларних панела, „све смо учинили као један добар отац у фамилији, све је било мало, цене клијентима можемо да подигнемо само колики је европски просек инфлације, то није ни изблиза довољно. При том је увећана цена свега што нам је потребно, од бензина преко брашна и свеукупне хране на тржишту”.

На питање како је могућно да држава потцени такве структуре које опстају на огромној колични струје директор одговара; „Италија није учинила ништа слично Немачкој која је у једној ноћи одлучила да намени 200 милијарди евра за фамилије и фирме, а Италија чини део ЕУ. Ово је истинска ратна економија”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ИЛИЋ ИЗНЕНАДИО: Жени сам запалио одећу! Све због алкохола - певач признао зашто је престао да пије