КРЕМЉ О ЕКСПЛОЗИЈАМА НА СЕВЕРНОМ ТОКУ: Саботажу гасовода извели Англосаксонци

И. Станојевић

01. 10. 2022. у 08:45

САБОТАЖУ на гасоводима "Северни ток" 1 и 2 извели су они који су за то имали интерес, а то су Англосаксонци - тврди руски председник Владимир Путин.

КРЕМЉ О ЕКСПЛОЗИЈАМА НА СЕВЕРНОМ ТОКУ: Саботажу гасовода извели Англосаксонци

Фото АП

Током јучерашњее обраћања јавности он је оценио да "су Американци фактички приступили уништавању европске енергетске структуре, терајући ЕУ да одустане од руских енергената и воде Европу ка деиндустријализацији". Шеф Кремља назвао је европске политичаре који на то пристају лакејима и издајницима својих народа.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев изјавио је да је лако утврдити ко има користи од диверзије на руским гасоводима у Балтику - Америка.

- Буквално од првих минута после саопштења о експлозији и оштећењу два руска гасовода "Северни ток" западне земље су покренуле кампању у тражењу криваца. Али, очигледно је да економску корист од тога имају САД - казао је Патрушев.

Русија и Запад слажу се у претпоставци да је цурење на гасоводима "Северни ток" 1 и 2 последица саботаже, а не квара или случајног подводног инцидента. Али, док САД и западноевропске земље за хаварију оптужују Москву, Кремљ тврди да кривица лежи на Западу. Руска спољна обавештајна служба (СВР), саопштила је јуче да има информације које указују на умешаност Запада у терористички напад на ова два гасовода.

- Већ имамо неке материјале који указују на западни траг у организовању и спровођењу овог терористичког напада - изјавио је директор службе Сергеј Наришкин. - Запад чини све да сакрије праве починиоце и организаторе тог напада.

Из Моксве поручују да, ако САД стоје из диверзија на оба "Северна тока", то неће остати без руског одговора. Заменик руског међународног комитета Савета Федерације Владимир Џабаров је поручио да ће се, ако истрага о експлозијама укаже на умешаност САД, ситуација "кардинално променити".

- Тада испоруке течног гаса у Европу за Американце могу да се претворе у кошмар. Зар су наши противници потпуно изгубили разум? - пита се он.

Поједини руски војни стручњаци сматрају да је починилац Велика Британија. Тако капетан Владимир Гундаров оцењује да "нема сумње" да је саботажа британских руку дело.

- Дефинитивно, била је то саботажа и највероватније су то урадили Британци. Јер, то им иде наруку, а имали су и прилику да то ураде - закључује Гундаров. - База британских поморских специјалних снага, њихова традиционална резиденција, налази у Норвешкој, северно од Тромса, у бившој норвешкој војној бази Олавсверн.

Циљ саботаже вели Гундаров била је пре свих Немачка која у периоду јесен-зима, не треба да има икакву шансу да добија руски гас путем "Северног тока". Дојче веле пише да многи на друштвеним мрежама тврде да су за могућу саботажу одговорне САД и да се, притом, често наводи да су амерички ратни бродови стационирани на подручју Балтика. Између осталих, то тврде и политичари десничарске Алтернативе за Немачку (АфД). Амерички министар одбране Лојд Остин, сматра да је прерано да се спекулише ко би могао да стоји иза пуцања гасовода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (10)

НОВИ ПОТРЕСНИ ДЕТАЉИ О ВИЛИСОВОЈ БОЛЕСТИ: Као да им све више измиче, породица се моли за чудо