РУСИ ЋЕ ТРАЖИТИ 17 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ОДШТЕТЕ: Могуће је цеви због поправке подићи на површину мора

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

30. 09. 2022. у 07:21

ШВЕДСКА обалска стража пронашла је још једно место одакле цури гас из руског гасовода. О том пише шведски лист "Свенска дагбладет", ослањајући се на представнике обалне страже те државе.

РУСИ ЋЕ ТРАЖИТИ 17 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ОДШТЕТЕ: Могуће је цеви због поправке подићи на површину мора

Фото АП

До сада су пронађена два оштећења на гасоводима у шведским водама и два у данским.

Представница Министарства спољних послова РФ Марија Захарова изјавила је јуче да се диверзија на руским гасоводима на Балтику догодила у зони коју потпуно контролишу америчке обавештајне службе.

Компаније које су инвестирале у градњу "Северног тока" 1 и 2 су осигурале гасоводе од могућих диверзија и експерти кажу да ће тражити 17 милијарди евра компензације. Градња "Северног тока 2" коштала је 9,5 милијарди евра, а "Северног тока 1" 7,5 милијарди евра. Оба гасовода су била годишњег капацитета од 55 милијарди кубика.

Многи се сада питају хоће ли "Гаспром" са партнерима хтети да поправи делове гасовода које су диверзанти оштетили. Председник Комитета за енергетику руског парламента Павел Заваљни каже да за поправак гасовода треба најмање пола године.

Павел Заваљни објашњава да се гасоводи могу поправити на два начина. Први је да се помоћу посебних кесона направи ремонт под водом или да се цеви подигну на површину мора. То је доста компликован задатак па зато треба много времена. Ако се цеви ваде на површину потребне су дизалице снаге три хиљаде тона.

Фото АП

- Кад је прављен гасовод, било је унапред предвиђено да је могуће цеви подићи на површину мора - каже Заваљни. За ту операцију неопходни су одговарајући бродови.

Један број руских експерата сумња да ће се гасоводи у садашњим условима поправљати. Ако се акционари и одлуче за поправак гасовода, прво треба да се направи анализа хаварије уз процену штете.

У приче које се шире на Западу како је до хаварије могло доћи због наглог подизања притиска у цевима, у Русији нико не верује. Оба гасовода нису радила тако да притисак није могао да скочи. Све указује да су гасоводи експлозијом оштећени јер из великих рупа шикља гас.

Наравно да Русији никако не може бити у интересу то што се догодило на гасоводима. Ни Немачкој не одговара што су оштећени гасоводи којим је добијала јефтино плаво гориво из Русије. Профитираће само Американци који ће продавати скупо свој течни гас. У првих шест месеци ове године Америка је постала највећи извозник течног гаса на свету, повећала је извоз таквог гаса за 12 одсто и то углавном у ЕУ и Велику Британију.

Ако буде јака зима Западна Европа може да поново добија гас из Русије или преко Украјине или да наговори Пољску да разблокира гасовод "Јамал-Европа" којим је још из совјетског времена плаво гориво стизало у европске земље.

Овакве хаварије на гасоводима до сада није било у свету. Пре десетак година дошло је до цурења гаса на кинеско-хонконшком гасоводу "Јаченг" али је дијаметар цеви тамо био двоструко мањи од руских па је и проблем био лакше решив. Али и тај гасовод се поправљао четири године.

Русија има своје бродове са којима може да поправи гасоводе. "Фортуна" је постављала цеви гасовода "Северни ток 2" па би могла да учествује и у поправци. Сада је питање хоће ли Данска дозволити руским стручњацима да прегледају оштећени гасовод и дају своју оцену.

Преко данских територијалних вода пролази и гасповод "Балтик пајп" који превози гас из Норвешке у Пољску, а годишњег капацитета је десет милијарди кубика.

Фото Танјуг/АП

СНАГА СИБИРА ВЕЋ ДОГОВОРЕНА

И пре диверзије на северним гасоводима на Балтику Русија се већ договорила са Кином да гради још један крак гасовода "Снага Сибира" којим би се руско плаво гориво усмерило на исток. Прошле године Руси су у иностранству продали 251 милијарду кубика гаса, а Министарство енергетике РФ прогнозира да ће се до 2030. године достићи годишња продаја од 265 милијарди кубика гаса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (6)

ЉУБАВ КОЈА ТРАЈЕ СКОРО ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Лепа супруга глумца Ненада Окановића (ФОТО)