НЕСЛОГА У ЕУ ЗБОГ РУСИЈЕ: Чак 15 држава чланица послало писмо Европској комисији, Немачка против изнетих захтева

Танјуг

29. 09. 2022. у 13:05

ПЕТНАЕСТ земаља чланица Европске уније послало је данас писмо Европској комисији у којем траже да изнесе предлоге за ограничавање цене гаса како би европски потрошачи били заштићени од високих цена тог енергента.

НЕСЛОГА У ЕУ ЗБОГ РУСИЈЕ: Чак 15 држава чланица послало писмо Европској комисији, Немачка против изнетих захтева

Фото: Профимедиа

Овај предлог биће главна тема сутрашњег ванредног састанка министара енергетике ЕУ.

Немачка, која није потписник овог писма, сматра да ће ограничење цене гаса имати лош дестабилизујући утицај на тржиште.

Писмо су потписале Белгија, Бугарска, Хрватска, Француска, Грчка, Италија, Летонија, Литванија, Малта, Пољска, Португалија, Румунија, Словачка, Словенија и Шпанија.

Као одговор, Европска комисија је послала земљама чланицама „нон-пејпер” документ о хитним интервенцијама на тржишту гаса.

Комисија не предлаже ограничење цена горива које тражи 15 земаља и чак обесхрабрује такав корак.

У документу стоји да „интервенција на нивоу цена гаса може да се постигне интегрисаном и координисаном интервенцијом која укључује смањење потрошње и солидарност у снабдевању” између држава чланица.

Комисија сматра да би успостављање горње границе цене гаса било захтевно због динамике унутрашњег и глобалног тржишта и подразумевало би ризик за сигурност снабдевања.

Европска извршна власт предлаже три мере.

Прва мера је да Унија закључи договор са поузданим добављачима у разумном року и да се с њима постигне договор за смањење цена као и сигурност доставе гаса.

Друга мера се односи на постизање уговора с добављачима течног гаса (ЛПГ) који земље чланице већ узимају од почетка године да би се ослободиле руске енергетске зависности.

И овде Комисија предлаже дугорочни уговор с поузданим добављачима у корист обе стране, а за Унију би та корист била нижа цена гаса.

Трећа мера такође се односи на горњу цену руског гаса, а њен циљ је да лиши Русију прихода.

У овом тренутку руски гас представља девет одсто европске потрошње гаса, па неке земље чланице мисле да ова мера није ефикасна с обзиром на њен лимитиран утицај.

Земље чланице источне и централне Европе, оне које много зависе од руског гаса, сматрају да ова мера може да наведе Русију да сасвим затвори доток тог енергента према Унији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (11)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа