ПРОМЕНЕ У ШПАНИЈИ: Синдикати желе смањење радне недеље на 35 сати

Танјуг

28. 09. 2022. у 19:12

МИНИСТАРСТВО финансија Шпаније разматра повећање плата јавних службеника од 3,5 одсто, наводе синдикални извори, а преноси РТВЕ.

ПРОМЕНЕ У ШПАНИЈИ: Синдикати желе смањење радне недеље на 35 сати

Foto: Profimedia

У интервјуу за ТВ канал "24 цаса", генерални секретар радничких комисија Унаи Сордо није желео да спекулише о бројкама, али је јасно изнео став свог синдиката да очекује договор о повећању зарада.

Према писању листа Ел Паис, заједно са повећањем плата, министарство које води Марија Хесус Монтеро има намеру да понуди могућност скраћење радне недеље јавних службеника на 35 сати.

Из Министарства финансија нису желели да потврде цифре које ће понудити јер су преговори отворени.

Хиљаде запослених у јавним управама изашло је на улице у Мадриду, 24. септембра, тражећи од шпанске владе "праведно" повећање плата и "ефикасне" економске мере које помажу у борби против раста цена.

Централни независни синдикат (ЦСИФ) је саопштио да је више од 70.000 људи присуствовало демонстрацијама, којима се придружила и једна полицијска организација, док су представници владе дали привремену процену да их је било између 15.000 и 17.000.

Демонстранти су позвали владу да ажурира плате у јавном сектору 2022. године, ретроактивно, по угледу на мере које је Француска усвојила прошлог јула, да поврати куповну моћ и да преговара о вишегодишњем повећању плата како би се надокнадила куповна моћ која је смањена од 2010. године.

БОНУС ВИДЕО: 

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЋЕРКА ГОСПОДИНА БИНА: Лепотица променила презиме због очеве прељубе