ПЕЛЕТ ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ: На стовариштима цене огрева и даље расту, док угља и даље нема довољно

Е. Б. ТАЛИЈАН

05. 07. 2022. у 10:39

ЦЕНЕ огрева расту из месеца у месец. Снабдевање тржишта домаћим пелетом још се није стабилизовало, а на стовариштима и даље нема довољно угља.

ПЕЛЕТ ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ: На стовариштима цене огрева и даље расту, док угља и даље нема довољно

Фото Н. Скендерија

Еколошки прихватљив енергент је за годину дана забележио скок од скоро 70 одсто. Лане се тона пелета куповала за 230, а сада премашује 380 евра, односно продаје се за 40.000 до рекордних 45.000 динара. Јавно предузеће "Србијашуме" и део прозивођача најављивали су крајем маја да неће коштати више од 250 евра, али од тога још нема ништа.

Огрев све скупљи, Фото Н. Живановић

Стручњаци се не усуђују да процењују у ком правцу ће се даље кретати цена овог еко-горива, јер то зависи од бројних фактора. Највећи домаћи произвођачи кажу да им последњих дана стижу довољне количине сировине из "Србијашума" и да ће потрошачи бити добро снабдевени, ако се тако настави.

Кубик исечених дрва у малопродаји почетком јуна био је око 9.000 динара, а сада се продаје и за 10.300 динара. Исцепкана у мрежи су 11.000, а ако су на палети, онда иду и до 19.500 динара. У последњих месец дана тона угља са превозом поскупела је најмање 2.000 динара и сада кошта од 18.000 до 20.000 динара. Због проблема у "Колубари" ове године тог енергента нема довољно ни за производњу струје, јер копови нису припремљени, а недеостаје и модерна опрема за копање. Тако да се угаљ, намењен широкој потрошњи, сада набавља из увоза, који је, такође, отежан.

Огрев све скупљи, Фото Н. Живановић

Произвођачи еко-горива не могу да кажу да ли би ускоро, ако дође до потпуне стабилизације тржишта, цена пелета могла да падне. Разлог је што су имали губитке у претходном периоду, које морају да надокнаде. Од јавног предузећа су добијали 40 одсто уговорених количина, па су сировину набављали од приватника по вишим ценама.

- Сада смо почели пуним капацитетом да радимо, јер последњих пет, шест дана "Србијашуме" испоручују довољно сировине - кажу у компанији, која је један од највећих произвођача овог енергента. - Само тако да се настави и неће бити проблема са снабдевањем тржишта.

Поједини произвођачи пелета су одлучили да покрену своју малопродају, јер, како тврде, неки трговци "деру" на маржама. Код њих се тона овог енергента тренутно продаје за 36.500 динара са ПДВ, без превоза.

Професор Рударско-геолошког факултета Драган Игњатовић недавно је указао да ће, због високих цена дрва и пелета, струја бити најјефтинија. Он је упозорио да би то могло да утиче да се већина грађана преорјентише на електричну енергију, и да у том случају можемо да имамо велики проблем. На стовариштима кажу да се на испоруку домаћих дрва чека дан или два, док пелета од домаћих произвођача и даље нема довољно. Зато поједини власници увозе овај енергент.

Огрев све скупљи, Фото Н. Живановић

- Из Црне Горе и Хрватске пелет стиже редовно, а домаћи произвођачи се још нису стабилизовали - каже Саша Петровић из једног познатог београдског стоваришта. - Угља нема из "Колубаре", из БиХ се све теже набавља, а нешто стиже из Црне Горе.

СВАКА ИСПОРУКА СКУПЉА

ВЕСНА Ђурић, која ради на стоваришту, каже да је са сваком новом испоруком еколошки прихватљив енергент све скупљи.

- Набавна цена пелета је од 300 до 310 евра, плус ПДВ од 10 одсто, а ми га продајемо за 350 евра - наводи Ђурићева. - Ништа од најаве произвођача да ће коштати 250 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

СКРИВЕНО У ПЕЛЕНАМА: Цариници затечени - заплена тешка 2,2 милиона динара (ФОТО)