РАДНИЦИМА "ФИЈАТА" УПЛАЋУЈУ ОТПРЕМНИНЕ: Почела реализација договора синдиката фабрике са председником Србије Александром Вучићем

Е. Б. Т.

30. 06. 2022. у 08:30

РАДНИЦИма крагујевачке фабрике "Фијат", који су проглашени технолошким вишком, почеле су да се исплаћују отпремнине од 790 евра по години радног стажа, односно 500 евра за рад у "Фијат пластици".

РАДНИЦИМА ФИЈАТА УПЛАЋУЈУ ОТПРЕМНИНЕ: Почела реализација договора синдиката фабрике са председником Србије Александром Вучићем

Фото Танјуг

"Стелантис" је јуче пустио налог банкама за уплату новца онима који су добили отказ, а њих је 492. Председник Самосталног синдиката "Фијат пластик" Зоран Миљковић каже, за "Новости", да нема ничег спорног, да се уплата очекује данас, уколико новац није исплаћен јуче.

Премијерка Ана Брнабић је истакла јуче да је све договорено у суботу на састанку Преговарачког тима са председником Србије Александром Вучићем. Она је поручила да држава наставља да се бори за све остале раднике и навела да је претходних дана имала разговоре са "Стелантисом" чији је део и крагујевачки "Фијат".

- Наша, али и њихова жеља је да што више радника, тих осталих 1.500, остане - нагласила је Брнабићева.

- Рекла сам им да онда морају додатно да побољшају понуду и тако су дошли са понудом 3 плус 1 за одлазак у иностранство. То значи да три месеца радите у Словачкој или Пољској, а месец дана сте у Крагујевцу.

Фото Танјуг

Додала је да је сада на радницима и синкдикатима да то искомуницирају и да се види да ли ће имати довољно радника који су спремни да прихвате такву понуду. Подсетимо, за раднике је било спорно што две године у континуитету морају да проведу на раду ван земље, јер многи запослени су засновали породице и имају децу. Зато се, према незваничним информацијама, и мали број радника пријавио за ту опцију, само око 150. И председник Вучић је то критиковао, поручујући "Стелантису" да не могу да га убеде да обука запослених у иностранству траје 24 месеца.

На другом састанку преговарачког тима "Фијата" са ресорним министарствима у Председништву, прецизирано је да држава радницима који не желе да иду на рад ван Србије, нуди 250 радних места у фабрикама наменске индустрије у Крагујевцу и Великој Плани. Наговештено је да ће, због ширења производње у овим фабрикама закључно с почетком наредне године бити отворено још 500 радних места.

ШТА ЈЕ СВЕ ДОГОВОРЕНО

ПОДСЕТИМО, на састанку преговарачког тима "Фијата" са председником Александром Вучићем у суботу, договорено је да запослени који не желе да иду ван Србије или да пређу у друге компаније у околини Крагујевца, добију отпремнину од 790 евра по години стажа и накнаду од Националне службе за запошљавање од око 17.000 динара, у трајању од шест, односно девет месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ЏОНСОНОВ РОЂЕНИ БРАТ: Био министар, после Борисовог потеза поднео оставку - личе као да су близанци