БРЗО ЋЕМО НАЋИ РЕШЕЊЕ СА ВУЧИЋЕМ: Радници "Фијата" оптимисти уочи данашњег састанка са председником Србије

Е. Б. Талијан

25. 06. 2022. у 07:45

РАДНИЦИ компаније "Фијат аутомобили Србија" (ФКА) све наде полажу у данашњи састанак са председником Републике Александром Вучићем, и верују да ће се са њим брзо договорити и наћи решење за спорна питања, која се тичу висина отпремнине и позиције запослених који не желе да оду на рад у иностранство.

БРЗО ЋЕМО НАЋИ РЕШЕЊЕ СА ВУЧИЋЕМ: Радници Фијата оптимисти уочи данашњег састанка са председником Србије

Фото: Милена Анђела

Досадашња понуда "Стелантиса", чији је део и крагујевачки "Фијат", за њих није прихватљива. У среду је блокада ауто-пута у Београду трајала пет сати, а окончана је тек када су добили писане гаранције да ће их шеф државе примити у суботу у девет сати. Почетком јуна је формирана Радна група како би се дошло до прихватљивих решења за раднике, али синдикати тврде да ништа није постигнуто.

Председник Самосталног синдиката у "Фијату" Саша Ђорђевић истиче за "Новости" да је у овом тренутку једино председник Вучић релевантан саговорник, имајући у виду да је само он званично започео нови мандат. Он сматра да ће разговори са њим сигурно трајати краће од досадашњих, и имати разултат. Сличног је мишљења и Зоран Миљковић, председник Самосталног синдиката "Фијат пластик". Радници очекују, како каже, да ће све проблеме решити са председником, јер не верујемо да нас је звао да бисмо се опет вртели у круг.

Табела Новости

- Надамо се да ће наши захтеви бити испуњени, а то је да запослени који не желе да раде у иностранству, могу да задрже радна места у "Фијату" и да остану на минималцу или да се за њих нађе посао у другим фабрикама у Крагујевцу и околини, до почетка производње новог електричног модела, који треба да почне средином 2024. године - истиче Миљковић за наш лист. - Треба да се договоримо и о висини отпремнина, а ми сматрамо да то не може да буде испод 1.000 евра по години стажа.

Уколико се не постигне прихватљив договор, како наглашава, радници немају други избор, него да наставе са протестима. Он каже да нису добили информацију колико се запослених пријавило за одлазак у неки од "Стелантисових" погона у иностранству и да ће то сазнати данас. Рок за регистрацију заинтересованих истекао је у понедељак у 13.00 часова.

Претходних дана радници "Фијата" су наводили да је одзив слаб и да се пријавило око 200 људи. Очекивања компаније и Владе су била да ће се око 1.000 радника јавити за рад ван Србије. Они који не прихвате ту понуду сматрају се технолошким вишком. Радници кажу да је за њих највећи проблем што теба да проведу у иностранству од 18 до 24 месеца у континуитету, а многи су засновали породицу и имају децу.

Влада Србије и компанија ФКА потврдили су прошлог петка оно што је већ договорено током претходних разговора у вези са фазом трансформације фабрике у Крагујевцу, а то је да ће, пре свега у том процесу, бити заштићене рањиве категорије и жене и да ће гарантовати радна места онима који се одлуче за рад у иностранству.

Табела Новости

- Потврђено је обавезивање "Стелантиса" да ће гарантовати радна места запосленима "ФKА Србија" који ће провести један период у иностранству након што се врате у Србију - наведено је у заједничком саопштењу. - У заштићене рањиве категорије спадају жене на трудничком и породиљском одсуству, мајке са децом којој је потребна посебна брига, самохрани родитељи малолетне деце, мајке са децом до пет година, жене у процесу вантелесне оплодње и особе са тешким инвалидитетом.

Претходно је премијерка рекла да ће ове заштићене категорије од 1. јула добијати плату 100 одсто, а до сада су примали 65 процената.

"Стелантис" је унапредио програм који се тиче рада у иностранству тако да ће бонус за подршку запосленима бити исплаћен у две рате, већи део износа пре поласка, а мањи по повратку у Србију. На пример, радници који се одлуче за Словачку примиће 11.000 унапред, а бонус од 6.000 евра биће им исплаћен када се врате у Србију. Предвиђена је минимална плата од 800 евра за рад у Словачкој, а 850 у Пољској. Породицама је обезбеђено здравствено осигурање.

Влада Србије и компанија "Фијат" навели су да ће обезбедити запосленима да имају бар три периода паузе током године како би могли да се врате у земљу. Такође ће омогућавати да се запослени и њихове породице периодично састају, организовањем редовних аутобуских линија из Крагујевца ка фабрикама у иностранству.

 

"СТЕЛАНТИС": СРБИЈА КЉУЧНА ЗА НАС

СРБИЈА ће играти кључну улогу у спровођењу стратешког плана Dare forward 2030 компаније "Стелантис" и то је јасна дугорочна посвећеност овој дркжави. Ово су поручили глобални директор производње у "Стелантису" Арно Дебеф, и директорка корпоративне канцеларије "Стелантиса" и "ФКА Србија", Силвија Вернети Блина.

- Желимо да радници у Србији знају да озбиљно рачунамо на њих, да су они ти који ће производити нови модел електричног аутомобила који ће се правити у Крагујевцу и да су важан део велике "Стелантис" породице - истакли су Дебеф и Вернетијева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

ХТЕО ЈЕ ДА ТЕ УБИЈЕ: Лауш избегао смрт на сету Боја на Косову