БИТКА ПРОТИВ УТАЈЕ ПОРЕЗА И ЗА ТУРИСТЕ: Како је "Отворени Балкан" продубио сарадњу Србије, Северне Македоније и Албаније

С. Б. / Ј. Су.

10. 06. 2022. у 09:30

ПОСЛЕ јединственог тржишта рада, признавања фито-санитарних сертификата и једне граничне контроле, земље "Отвореног Балкана" припремају заједничку туристичку понуду, али и удружену борбу против прања новца.

БИТКА ПРОТИВ УТАЈЕ ПОРЕЗА И ЗА ТУРИСТЕ: Како је Отворени Балкан продубио сарадњу Србије, Северне Македоније и Албаније

Фото Танјуг

У Охриду су, у оквиру ове иницијативе, потписани меморандуми о сарадњи и у ове две области.

Параф који су ставили директори пореских управа гарантује још ближу сарадњу ових служби Србије, Северне Македоније и Албаније. Бориће се заједно против утаје пореза и радити на напредним методама наплате овог државног прихода.

- Меморандум ће значајно допринети продубљивању сарадње у региону у области пореске политике - кажу у нашој Пореској управи.

- Потписивањем Меморандума, представници пореских администрација трију земаља потврђују намеру за наставак и развој сарадње, најпре у циљу побољшања свеукупне ефикасности рада пореских администрација, као и ефикасније заједничке борбе против организованог криминала и сузбијања сиве економије. Унапређивањем међусобне сарадње можемо очекивати вишеструку корист. Посебно у области усвајања напредних метода наплате пореза, као и у области модернизације пословања пореских администрација. То ће се одразити на резултате наплате јавних прихода, као и на борбу против организованог криминала и сузбијања сиве економије.

Олакшавање економског развоја, отварање тржишта рада, повећање потенцијала туризма кроз јединствено туристичко тржиште, заштита и промовисање културног и историјског наслеђа, као и ширење снажних и стабилних односа међу нашим државама, циљеви су којима смо посвећени, рекла је за "Новости" министарка туризма Татјана Матић.

- Конкретни протоколи као што је издавање Опен Балкан ИД броја представљају велику шансу за привреднике из наших земаља, којима ће бити знатно олакшано пословање и отворен шири простор за пласман робе и услуга - објаснила је Матићева.

- Уједно, отварањем тржишта рада и формирањем јединственог туристичког тржишта, отвара се и више радних места за грађане како Србије, тако и за грађане Албаније и Северне Македоније.

Како нам је испричала Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам Привредне коморе Србије, потписивање Меморандума о разумевању и сарадњи даје институционални оквир за бржи економски развој и боље искоришћење туристичког потенцијала.

ВЕЋИ ПРОМЕТ

ПРЕМА речима министра пољопривреде Бранислава Недимовића, један од првих послова који су завршени у оквиру "Отвореног Балкана" јесу послови из области пољопривреде. Он верује да је то разлог што је од 1. јануара до краја маја за 13 одсто повећан број камиона који су саобраћали између ових земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу