ЗАПАДНА КАПИЈА БЕЗ КУПЦА: Неуспешан први покушај продаје "Генекс" куле

С. Б.

23. 05. 2022. у 12:13 >> 16:19

ЗА ЈЕДАНод симбола Београда Генекс кулу, данас није било заинтересованих купаца, па је продаја проглашена неуспешном.

ЗАПАДНА КАПИЈА БЕЗ КУПЦА: Неуспешан први покушај продаје Генекс куле

Новобеоградски облакодер, Фото В. Данилов

Око 15.000 квадрата по почетној цени од две милијарде динара нису били довољно примамљиви. У другом кругу, како каже Национачлни стандард, почетна цена би могла да падне и на петину процењене вредности зграде.

У заказано време, тачно у подне, трочлана комисија Агенције за лиценцирање стечајних управника саоптшила је да је покушај продаје био неуспешан.

- Са 16. мајем ове године, који је био рок, нико није уплатио депозит, нити поднео банкарску гаранцију - саопштила је комисија АЛСУ. - Самим тим ова продаја је неуспешна.

Фото: С. Б.

Повериоци "Генералекспорта", бивши радници, с друге стране годинама чекају да дођу до обећаног новца. Због реструктуриарања и стечаја некадашњег гиганта, остали су без бесплатних акција у предузећу. Као накнаду за изгубљено право, држава им је обећала 200 евра по години радног стажа. У међувремену су продати апартмани на Копаонику, Хотел "Интерконтинентал", али новац до радника није стигао.

- Ради се о 6.000 радника. Било смо светско име, држава у држави, а неки сада покушавају да га обезвреде - истиче Зорица Секулоски, председник Одбора поверилаца. - Чак се прича да лифотови не раде, а није тачно. Пркео ноћи је проглашено реструктурирање и стечај. Добили смо уговор да ћемо добити 200 евра по години стажа после пордаја "Интеконтинметала" и Копаоника. Објекти су продати, само смо ми остли у порцесу 13 година. Рданици и даље чекају своје право. Чекамо годинама, а многе колеге дугују за "Инфоистан", струју... Да ли можемо да компензујемо дугове. Ми чекамо да се реши нешто, а извршитељи нас не чекају. У игри је било око 20 милијарди динара, па су средства орочавана, а наше право се пролонгирало. Новац одлази и из стечајне масе. Имамо два паралелна поступка, "Генералекспрт" и ИЦГ. Расипање на два колосека.

СТАНАРИ СЕ БУНЕ

СТАНАРИ друге, стамбене, куле покренули су неклолико судских порцеса јер имају потраживања од "Генералекспорта".

- Они су покушали да укњиже имовину која припада нама, то је на првом месту галерија на врху зграде, али су и гараже на нашој парцели укњижили на себе - објашњава Божидар Ставрић, председник стамбене заједнице. - Постоје две пасареле које су заједничка својина. Када је кренула продаја пре 15 дана, затворили су их и оставили нас без противпожарног излаза. Поднели смо тужбу, кривичну пријаву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)