БАРЕЛ 113 ДОЛАРА: Расте цена нафте - потражња већа од понуде

Танјуг

23. 05. 2022. у 08:49

ЦЕНЕ нафте су порасле данас, настављајући прошлонедељни благи успон, подстакнуте снажном тражњом за горивом у САД, оскудном понудом и слабљењем долара.

БАРЕЛ 113 ДОЛАРА: Расте цена нафте - потражња већа од понуде

Фото: Архива ВН

Европска нафта Брент ојачала је за 72 цента, на 113,27 долара по барелу на азијском трговању до 4.08 часова по средњоевропском времену, а цена америчке нафте WTI је порасла за 53 цента или 0,48 посто, на 110,81 долара за барел, извештава Ројтерс.

На тренд раста утицала је јака америчка потражња за горивом уочи главне сезоне путовања која традиционално почиње за викенд на Дан сећања крајем маја и завршава се на Празник рада у септембру.

Аналитичари кажу да, упркос страховању да ће раст цена горива потенцијално смањити потражњу, подаци компанија ТомТом и Гугл указују на повећање мобилности последњих недеља и на све већи број људи на путевима.

Слабљење америчког долара, које нафту чини јефтинијом за купце који поседују друге валуте, такође је допринело повећању потражње.

Раст цена "црног злата" је, с друге стране, ограничила забринутост везану за напоре Кине да мерама локдауна угуши ковид, мада је најављено да би Шангај после скоро двомесечног карантина требало поново да се отвори 1. јуна.

Затварања у Кини, највећем светском увознику нафте, угрозила су индустријску производњу и грађевинарство, због чега је влада минулог петка донела сет мера за подстицање економије, међу којима је и веће смањење камате на хипотеке него што се очекивало.

Аналитичари банке АЗН кажу да су корона мере ограничења привремено укочиле кинеску потражњу за енергентима и предвиђају да ће усвојени сет подстицаја допринети расту индустријске производње у другој најснажнијој глобалној економији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ МОЋНА Реакције Руса после турске подршке Финској и Шведској за улазак у НАТО