ИНФЛАЦИЈА НА ОСТРВУ ОБАРА РЕКОРДЕ Цене у Британији скочиле као никада у последњих 40 година

Танјуг

18. 05. 2022. у 09:20

ИНФЛАЦИЈА у Великој Британији је у априлу скочила на 40-годишњи рекорд од 9,0 одсто на годишњем нивоу, подстакнута растом цена хране и енергије, према данашњим подацима Канцеларије за националну статистику (ОНС).

ИНФЛАЦИЈА НА ОСТРВУ ОБАРА РЕКОРДЕ Цене у Британији скочиле као никада у последњих 40 година

Фото: Танјуг/АП Пхото

Потрошачке цене у Уједињеном Краљевству су на месечном нивоу порасле за 2,5 процената.

Оба податка су незнатно боља од очекивања аналитичара, који су у анкети Ројтерса предвиђали да ће потрошачке цене у априлу забележити месечни раст од 2,6 посто, а на годишњем нивоу раст од 9,1 проценат.

Априлска инфлација је највећа икада од 1989. године, када је почела да се води та евиденција у садашњој форми, и оборила је досадашњу међугодишњу рекордну стопу од 8,4 одсто из марта 1992, а такође је знато напредовала са нивоа 7,0 посто забележених у марту ове године.

Фото: АП

Британски енергетски регулатор Офгем је од 1. априла подигао цену енергије за домаћинства за 54 процента након оштрог поскупљења енергената на међународном тржишту.

Офгем није искључио могуће даље периодично повећање цена струје ове године.

Банка Енглеске је повећала референтну камату на четири узастопна састанка, подижући цену задуживања са историјског минимума од 0,1 посто из периода пандемије на 13-годишњи максимум од 1,0 одсто у настојању да обузда дивљи раст инфлације, а да не угрози економску раст.

 

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ РУСКЕ ТЕНКОВЕ У АКЦИЈИ: Снимци ДНР приказују нападе на положаје украјинске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)