КАТАНАЦ ЗБОГ ЗИДАЊА КУРСА: У појачаним контролама НБС затворено 87 мењачница

Б. Ца.

18. 03. 2022. у 06:45

НАРОДНА банка Србије је затворила 87 мењачница у Србији због утврђених неправилности у раду. Ова мењачка места биће под кључем до 30 дана.

КАТАНАЦ ЗБОГ ЗИДАЊА КУРСА: У појачаним контролама НБС затворено 87 мењачница

Фото З. Јовановић

Интензивна контрола НБС започела је пре десетак дана, пре свега због бројних жалби грађана да курс у мењачницама није у складу са распоном предвиђеним одлукама НБС према којима продајни за евро не може бити виши од званичног средњег курса важећег на тај дан за више од 1,25 одсто, а куповни - нижи за више од 1,25 процената.

Према речима Бојана Терзића, генералног директора Сектора за заштиту корисника финансијских услуга НБС, утврђене су бројне неправилности, не само у вези са распоном курса. Међу њима су откуп и продаје ефективе ван радног времена, неусаглашеност односа ефективе и динара, а било је, како каже, и особа које нису имале сертификат за рад у мењачницама.

- Све је то условило да смо затворили око 90 мењачких места у Београду и Новом Саду на период од 30 дана - рекао је Терзић. - Народна банка Србије наставиће интензивну контролу и у наредном периоду. Прописи су јасни, морају да се примењују и закон важи за све.

Последњих дана, како Терзић каже, тражња за страном валутом се смањила драстично. Готово 20 пута. Уместо 38 милиона евра дневно, колико се куповало у периоду највеће навале на мењачнице, тренутни промет је испод четири милиона евра дневно.

- Поручио бих грађанима да не купују евре, јер не постоји проблем са курсом - каже Терзић.

- Однос евра и динара је стабилан. Не би требало да грађани доводе себе у ситуацију да после те евре пребацују у динаре и да на тим трансакцијама губе. Осим тога, тренутно је највећа инфлација у еврозони за последњих неколио деценија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (1)

РУСИЈА У НЕВЕРИЦИ Нова забрана - ови руски шпијуни и саботери не могу на Олимпијске игре Париз 2024!