ЗИМСКА ЧИЗМА ЗА СУВО ВРЕМЕ: Поједини увозници обућу декларишу другачије од произвођача, што према нашем законодавству није дозвољено

С. БУЛАТОВИЋ

03. 02. 2022. у 10:49

ДУБОК снег и бљузгавица тежак су тест за зимску обућу. Ретки су ђонови и поставе који не устукну под лапавицом. Вероватно баш зато је све теже у радњама наћи зимске чизме или ципеле које гарантују суве ноге. А нарочито дечје. И то понекад не због произвођача, већ - увозника.

ЗИМСКА ЧИЗМА ЗА СУВО ВРЕМЕ: Поједини увозници обућу декларишу другачије од произвођача, што према нашем законодавству није дозвољено

Архива

Београђанка Александра Б. покушала је да, из другог покушаја, купи сину водоотпорне чизме.

- Ове зиме смо детету купили најпре једне чизме, на којима је писало да су водоотпорне - прича Александра. - После непуних месец дана, пошто је пао већи снег, оне су потпуно пропустиле воду. Моја је грешка што сам у међувремену изгубила рачун, па у радњи нису пристали на рекламацију. Зато сам решила да не погрешим и други пут и купим ципелу за коју произвођач гарантује непробојност.

Наизглед сасвим солидне чизме, марке "мерел", нашли су у продваници "Нспорт".

- На самој чизми пише waterproof и на снижењу од 30 одсто коштале су скоро 7.000 динара, што значи да им је 10.000 динара редовна цена - додаје Александра. - Продавачица нам је, међутим, напоменула да оне нису декларисане као водоотпорне, већ као "обућа за суво време". Мени заиста није јасно како је могуће да произвођач гарантује непробојност, а увозник и продавац, имају право да их прогласе обућом за суво време. Па ко такве чизме купује за пролеће? Сасвим је јасно да они тако избегавају обавезу да замене или врате новац уколико се та обуће не покаже добро.

Слично потврђују и у потрошачким организацијама. Увозници апсолутно немају права да мењају произвођачку декларацију.

- То није дозвољено - каже нам Младен Алфировић, из Националне организације потрошача Србије. - Реч је о непоштеној пословној пракси увозника. Они се тако штите од замене или враћања новца. Они не смеју да декларишу да су за суво време, ако је јасно означено да није тако. Свака другачија декларација није у складу са законом. И о томе треба обавестити тржишну инспекцију. Они су дужни да то провере.

Питања смо послали и увознику и овлашћеној лабораторији, али до закључења броја нисмо добили одговоре.

НЕПРОМОЧИВА У ДРУГОЈ РАДЊИ

ИСТИ модел чизама у другој радњи је декларисан као дечја дубока зимска чизма.

- Из чисте радозналости сам проверавала како је декларисана ова обућа у другој продавници - објашњава Александра. - Стоји да водоотпорна мембрана елеминише влагу. Дефинитвно није за суво време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!