ИЗ ИСТЕ БАШТЕ И ПАРАДАЈЗ И ШАРАН: Револуција у производњи хране стиже из Стапара

В. Н.

27. 05. 2022. у 15:17

ВЕСНА и Срђан Радин из Стапара покрај Сомбора одлучили су пре скоро једну деценију да живе у складу са природом, да се здраво хране и на еколошки одржив начин производе укусно и дуго свеже воће и поврће.

ИЗ ИСТЕ БАШТЕ И ПАРАДАЈЗ И ШАРАН: Револуција у производњи хране стиже из Стапара

Фото: ПКС

За свој предузетнички подухват изабрали су 2015. године – аквапонију, у то време, авангардни правац у пољопривредној производњи воћа, поврћа и рибе у еколошком контролисаном систему. Весна и Срђан, родитељи четворо деце, данас сами одржавају газдинство "Весна Радин" у Стапару, на плацу од шест ари.

- Наш рад је од почетка био авангарда за наше окружење али подршка је проналазила нас. Јављали су нам се људи из целе земље и окружења који цене наш истраживачки рад и подржавали нас усмено и великим бројем посета газдинству - прича Срђан.

Фото: ПКС

Како функционише аквапонија?

Укратко, рибе и биљке живе и расту у истој води. Риба ђубри биљку, а биљка филтрира воду за рибу. У том процесу им помажу корисне бактерије, које рибљи отпад претварају у чисту „хумусну инфузију“.

Аквапонија је, каже Срђан, тиха еколошка револуција у производњи здраве и свеже хране. Смањује емисију CO2, јер велике количине свежих производа могу да се произведу у центру града, на крововима зграда, без земље и транспорта.

Фото: ПКС

На овом бачком газдинству из воде ничу парадајз и јагоде. На тржиште пласирају 1.000 килограма домаћег свежег и димљеног шарана, као и пасирани парадајз.

Препознати су у региону, Подгорици, Скопљу, Сарајеву, Љубљани, и широм наше земље, где су правили аквапонијске системе за узгој воћа и поврћа.

Инвестиција је око 200 евра по квадрату за цео систем аквапоније, пластеник и чврсту подлогу. Трошкове производње покрива продаја свеже рибе, а поврће остаје као чиста зарада.

Како би се раширио овај вид пољопривредне производње, Срђан каже да је његово газдинство спремно да понуди знање, know-how и фармерима и држави, са циљем да се у систему субвенционисања успостави номенклатура потребне опреме, као што постоји за хидропонију.

Аквапонија не захтева велик физички рад јер нема окопавања, плевљења и заливање, а троши се 90 одсто мање воде. У систему аквапоније биљке шест пута брже расту и заступљен је троструко већи принос на малим површинама, док производња не зависи од поскупљења минералних ђубрива...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ШАРМ ЛОКАЛНОГ ТУНИЖАНСКОГ МИРА: У комбинацији са бројним садржајним и квалитетним хотелима