ИЗ УКРАЈИНЕ ЈЕДАН, А ИЗ РУСИЈЕ 370 БИЗНИСА: Мења се пословна мапа предузетника у Србији због рата у Европи

В. Н.

28. 05. 2022. у 12:21

ОД почетка украјинске кризе у IT сектору Србије регистровано је седам пута више привредних друштава и готово 25 пута више предузетничких радњи чији су оснивачи из Русије - у односу на целу прошлу годину.

ИЗ УКРАЈИНЕ ЈЕДАН, А ИЗ РУСИЈЕ 370 БИЗНИСА: Мења се пословна мапа предузетника у Србији због рата у Европи

Фото: Shutterstock

Подаци показују да је од краја фебруара до половине маја ове године, у IT сектору основано 74 привредних друштава са већинским руским власништвом, док није забележена регистрација фирми из Украјине. Такође, отворено је 370 предузетничких радњи са оснивачима из Руске Федерације и једна из Украјине.

- Највише је основано фирми чија делатност је рачунарско програмирање и то 83 одсто, и око осам процената предузећа која се баве консултантским услугама у области информационих технологија - наводи Јелена Јовановић, саветник председника Привредне коморе Србије.

Фото: ПКС

Јуримо 2,5 милијарди евра извоза

Поређења ради, током целе прошле године у области информационих технологија је регистровано 10 привредних друштава са већинским руским капиталом и једно привредно друштво са доминантним украјинским капиталом. Исте године отворено је 15 предузетничких радњи чији су оснивачи из Руске Федерације и једна фирма чији је оснивач из Украјине.

Бројке кажу да је извоз компјутерских услуга у прва два месеца 2021. био 226 милиона евра, док је у истом периоду ове године 323 милиона евра, што је раст од 43 одсто.

- Прошлу годину смо завршили са 1,7 милијарди извоза компјутерских услуга, а ако би се овај тренд наставио, ову годину бисмо завршили са извозом од око 2,5 милијарди евра - рекла је Јовановићева.

Тренутне процене, иначе, говоре да нашем IT сектору недостаје више од 20.000 стручњака. 

Стручњаци који долазе у Србију доносе специфична знања као што су машинско учење у финансијском сектору, предиктивни модели цена, embedded системи у океанографији… Јелена Јовановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)