НИ НОВЕ ПОНУДЕ НЕ ПРЕКИДАЈУ БЛОКАДУ: Поједина пољопривредна удружења не одустају од својих захтева и настављају затварање саобраћајница

Е. В. Н.

13. 08. 2022. у 08:15

ПРЕГОВОРИ са пољопривредницима ни јуче нису уродили плодом. За столом у Новом Саду опет су се нашли представници Министарства пољопривреде и земљорадника, који већ четврти дан тракторима блокирају део центра града, тражећи да им се испуне сви захтеви. На крају нико није био задовољан.

НИ НОВЕ ПОНУДЕ НЕ ПРЕКИДАЈУ БЛОКАДУ: Поједина пољопривредна удружења не одустају од својих захтева и настављају затварање саобраћајница

Фото: З. Грумић

Пољопривредници траже цену сунцокрета од 700 евра по тони, субвенције горива, мораторијум и замрзавање кредита, слободан извоз пољопривредних производа, премију за млеко од 15 динара по литру, одрицање трговаца од маржи на продају уља, поскупљење сунцокретовог уља, као и 30 одсто субвенција за ђубриво. Држава је прекјуче на седници владе одобрила извоз уља, без ограничења.

- Што се тиче додатних уступака, имамо идеје - казала је премијерка Ана Брнабић.

- Испунили смо оно што смо обећали, а то је да смо укинули забрану извоза уља. Спремни смо да заједно са уљарима тражимо да цена откупа буде 535 динара без пореза. Ако држава буде гарантовала цену сунцокрета, онда би то морала свима, а то је немогуће. Држава може једино да регулише трговачку маржу, да буде 10 одсто. Понудили смо 22 динара субвенције за гориво по хектару. У последњем кварталу можемо ићи и на 30 динара.

Фото: З. Грумић

Премијерка Србије подсетила је да је буџет за субвенције у 2010. години био 14 милијарди, а сада прелази 50 милијарди динара.

- Види се да је подршка порасла - истакла је Брнабићева, која је у Новом Саду јуче била на састанку поводом обележавања Дана младих.

- Већ смо током године интервенисали. Државни буџет није ћуп без дна и држава мора остати фискално одговорна. Морамо се обезбедити и за следећу годину. Било би неодговорно да потрошимо све што имамо.

После састанка са представницима министарства, у просторијама Покрајинске владе, Милета Сланкаменац, члан преговорачког тима пољопривредника, казао је да је било одређених "нових понуда", са свих страна, али нико није био задовољан коначним исходом.

- Ми смо спремни да се нечега одрекнемо, али они нису спремни ништа да додају - обаснио је Сланкаменац.

- Очигледно је да држава није учинила колико је могла и да може много више, па, видећемо како ће све то даље да иде. Пољопривредници настављају протест, али су отворени и за наставак преговора са надлежнима, па и за нови сусрет са премијерком Аном Брнабић, ако она то жели.

Током јучерашњег дана били су блокирани Варадински мост и Булевар Михајла Пупина, а за викенд је планирана блокада и неких других саобраћајница.

Нису протести били само у Новом Саду. Своје незадовољство исказали су блокадом и ратари из Суботице, али и Раче Крагујевачке.

ТРАЖЕ ПО ХЕКТАРУ 300 ЕВРА

РАТАРИ у Рачи Крагујевачкој блокирали су улаз у зграду општине. Њих су обишле и дале им подршку колеге из Јагодине и Баточине. Ни они не одустају од цене сунцокрета од 700 евра по тони, плус ПДВ, да земљорадницима "плави" дизел буде доступан на свим пумпама, држава да контролише цену минералног ђубрива, али и 300 евра подстицаја по хектару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (2)

ОДБИО И ЏОНИЈА И БРЕГУ: Популарни певач није хтео да пева у Бијелом дугмету - и дан-данас жали због тога