ДА ЛИ СМЕ ДА СЕ ПАЛИ МАШИНА НА ЦРВЕНО СЛОВО? Вечито питање које мучи Србе, а ово је одговор (ВИДЕО)

Novosti online

23. 06. 2024. у 14:15

СРПСКА православна црква и њени верници славе један од најзначајних хришћанских празника – Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле.

ДА ЛИ СМЕ ДА СЕ ПАЛИ МАШИНА НА ЦРВЕНО СЛОВО? Вечито питање које мучи Србе, а ово је одговор (ВИДЕО)

Фото: Профимедиа

Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом. Када је реч о празницима поставља се ултимативно питање да ли треба да се ради на црвено слово.

Владика Григорије често са пратиоцима на друштвеним мрежама полемише о филозофији религије, а неретко и разбија заблуде о чврсто укорењеним веровањима код православних Срба.

Да ли треба да се ради на црвено слово?

У једном од видеа он се осврнуо на ову вечну дилему која мучи све вернике, те разбио мит и дао прави одговор.

Фото: Принтсцреен

- Често добијам питања да ли се смеју обављати кућни послови на црквене празнике? Да ли се сме укључити веш-машина, почистити стан, опеглати одећа? Одговор гласи: да, смеју.

У већини случајева, уверење да се не смеју обављати кућни послови на црвено слово произлази из сујеверја, а не из истинског поштовања према светитељу или празнику који се тог дана прославља.

Ако је уистину посреди поштовање, онда би оно требало пре свега да се исказује одласком на литургију, молитвом или, рецимо, избегавањем оговарања и псовања, а не да се сведе на пуко укључивање или неукључивање веш-машине.

И овде је – као и у случају погрешних уверења о којима сам раније писао и говорио – реч о замјени теза и померању тежишта са суштине на форму.

Заиста верујем да Бог не гледа на то ко је шта укључио, искључио или помакао. Њега много више интересује како се односимо према другима – ближњима и даљнима, интересују га наши осећаји, намера и воља - написао је владика у опису објаве коју је поделио на свом Инстаграму, а потом у видео снимку додатно поткрепио примерима.

Свидело се Србима или не, одговор је јасан.

- Замислите само да је неки празник и ми кажемо: данас не радимо ништа, али идемо у ресторан. Онда нас тамо послужују конобари, који су исто као ми, хришћани и који трче и раде, и ми мислимо да смо нешто бољи од њих. Међутим, нисмо, јер они су бољи од нас у том тренутку јер нас служе - рекао је.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!