ВАЖНЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА ВРЕЛЕ ДАНЕ: Лекари саветују како да пребродимо топлотни талас

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

20. 06. 2024. у 21:14

ДР Александар Пајовић, директор Дома здравља у Чачку каже да у данима са високом темепратуром треба узимати доста течности, пре свега воде и природних сокова као и редовно узимање прилагођене терапије.

ВАЖНЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА ВРЕЛЕ ДАНЕ: Лекари саветују како да пребродимо топлотни талас

Фото: Д.Миловановић

-Потребно је узимати редовно терапију, уносити доста течности, најбоље воду или природне сокове попут лимунаде. Не газиране сокове и друге течности. Храна да буде лагана, што више воћа и поврћа и избегавати масну и тешку храну, казао је за Танјуг Пајовић.

Он наводи да су најугроженије групе кардиоваскулрани болесници, особе са хроничним опструктивним болестима плућа и астмом где може доћи до спазма мишића и до погоршања основне болести.

Он је истакао да по високим температурама долази до промене вискозитета крви, те како је рекао може доћи до тромба, односно шлога или инфаркта.

-Код кардиоваскуларних болесника може доћи до поремећаја ритма. Пацијенти који имају високи крвни притисак, хипертензију треба да обрате пажњу, јер по високим температурама долази до ширења крвних судова и онда треба умерити или можда преполовити терапију и контролисати крвни притисак, рекао је Пајовић.

Он је препоручио да се обавезе ускладе у раним јутарњим или вечерњим часовима, као и боравак у расхлађеним просторијама или у хладовини на отвореним просторима.

-Време је базена и купања на рекама. Јако је битно не улазити нагло у воду јер то може довести до срчаног застоја,већ се пре тога расхладити, закључио је Пајовић.

sputnikportal.rs

БОНУС ВИДЕО - РУСКА АРТИЉЕРИЈА НА ДЕЛУ: Јединица гађала положаје украјинске војске на фронту у Херсону

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација