ГРАФИТИ МРЖЊЕ ЗБОГ ПЕСАМА О КОСОВУ: Зашто је отказан концерт никшићког бенда "Визант" у Београду

Д. Матовић

08. 06. 2023. у 11:29

КОГА може да увреди и коме може да смета да се у Београду певају песме о Косову и Метохији? Баш то се догодило пре неколико дана: земунски клуб "Фест" отказао је наступ групе "Визант" из Никшића, јер је "процењено" да може доћи до инцидента.

ГРАФИТИ МРЖЊЕ ЗБОГ ПЕСАМА О КОСОВУ: Зашто је отказан концерт никшићког бенда Визант у Београду

Privatna arhiva

Неколико дана пре планираног концерта на друштвеним мрежама су осванула упозорења да се не дозволи свирка, како су "душебрижници" назвали "црквеног фашистичког бенда у Београду". А на улазу су чланове музичке групе дочекали графити: "Смрт фашизму. Нисте добродошли, нацоши." Менаџер је, како тврди, због таквих околности отказао концерт.

Шта је сметало идеолошки очигледно острашћеним појединцима да реагују на такав начин и са таквим дисквалификацијама? Одговарајући на ово питање др Саша Зејак, фронтмен "Византа", за "Новости" каже:

- Графите је написала група људи која прекречава мурале са ликом патријарха Павла, са ниподаштавањем се односи према лику и делу владике Николаја, док је за њих Српска православна црква фашистичка организација. Не треба се бунити против оних који кажу да је светосавље фашизам, него их треба игнорисати. Изненадила ме је реакција менаџера клуба који није дозволио да се одржи концерт. Ко може да забрани српском православном рок бенду да свира српске песме?! Све што боли Србију, боли и нас Србе из Црне Горе.

Privatna arhiva

Саша Зејак

Зејак је испричао да им је пре почетка тонске пробе менаџер клуба рекао да се на концерту не смеју чути политичке приче. А током извођења песме "Земља светих ратника" која говори о Косову и Метохији, "Византима" је саопштено да је концерт отказан.

- Нисмо хтели да одемо и да изневеримо нашу публику која је дошла из разних делова Србије, Републике Српске и Црне Горе - говори Зејак.

- У 7.30 је почела проба, клуб је у осам закључан. У девет смо изашли напоље и два сата били са нашим сестрама и браћом који су били видно потресени због онога што нам се догодило.

Писац, појац и економиста

ФРОНТМЕН "Византа" Саша Зејак је одбранио два доктората. Он је први доктор економских наука у региону који је на Универзитету у Београду докторирао на тему утицаја вируса корона на светску економију и безбедност, уз међународно признату нову научну теорију представљену у Риму на Евроазијској конференцији науке. Опробао се и у књижевности - објавио је два романа, три збирке песама и две књиге о филозофији друштва. Познат је и као појац Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу.

Зејак не верује да је постојао безбедносни ризик:

- Безбедносни ризик није добро образложење за отказивање концерта. Полицајци су били у цивилу и нису нам прилазили. Нису нас ништа питали. Ми смо, ипак, одлучили да избегнемо непријатности и следећег јутра вратили смо се у Црну Гору.

На улазу их дочекао графит: "Смрт фашизму. Нисте добродошли, нацоши"

Из клуба "Фест", међутим, поручују да је постојала безбедносна опасност.

- Да је постојао било какав проблем са њиховим репертоаром, концерт не би био ни заказан - каже за "Новости" Љиљана Здравковић, пи-ар менаџер клуба Фест.

- "Фест" је приватан клуб и има права на такву одлуку. Концерт је заказан, најављен, и постојала је најбоља воља да се одржи, чак и после претњи и писања парола по зидовима клуба оних који нису желели да се деси. Бенду је, када су дошли, речено само да се суздрже од политичких парола. О темама њихових песама није било речи.

Њихове песме обележиле литије

ГРУПА "Визант" промовише црквено рок појање, а њихове песме "носиле" су народ у литијама за одбрану светиња у Црној Гори. Прву песму о одбрани светиња "Сачувајмо храмове (Земља Његошева)" Зејак је отпевао са сином. "Визант" је 2019. добио признање читалаца највећег хеви метал портала у региону, за најбољи албум Србије, Црне Горе и Републике Српске. Група је опевала скоро све битне теме српског народа и то по више пута, од Косова и Метохије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, па све до Александра Македонског, цара Душана и Милоша Обилића.

Здравковић каже да су представници МУП-а менаџеру клуба рекли да постоји оправдан ризик да се те вечери десе инциденти и у клубу и испред клуба:

- Његова одлука је била да се концерт откаже. Једини мотив за то била је безбедност гостију клуба као и запослених и спречавање материјалне штете. Подсећам да је "Фест" клуб који постоји од 1990. године, и да су у последње три деценије на тој бини наступале стотине познатих и непознатих бендова, и нико од њих није санкционисан због репертоара нити политичке оријентације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (21)

ДОК СМО МИ ПЕВАЛИ ХЕЈ СЛОВЕНИ, ОНИ СУ... Предраг Мијатовић објаснио зашто су Хрвати после распада СФРЈ били бољи од Србије у фудбалу