СРБИЈА НА УДАРУ ЈАКОГ УВ ЗРАЧЕЊА: Упозорење на висок индекс широм земље, у овим градовима биће најкритичније (ФОТО)

Новости онлине

03. 06. 2023. у 09:04

KAKO РХМЗ упозорава данас се локално очекују интензивни пљускови са грмљавином (од 20 до 40 мм кише за кратко време, а у зони најинтензивнијих пљускова и више) и локалном појавом града очекују углавном јужно од Саве и Дунава, а сутра само у брдско-планинском подручју источне, јужне и југозападне Србије. Али за викенд нас очекује висок УВ индекс.

СРБИЈА НА УДАРУ ЈАКОГ УВ ЗРАЧЕЊА: Упозорење на висок индекс широм земље, у овим градовима биће најкритичније (ФОТО)

Фото: Републички хидрометеоролошки завод

Хидролошко упозорење

Према наводима РХМЗ, на Сави код Шапца и на Дунаву у Смедереву водостаји ће се наредних дана кретати изнад граница редовне одбране од поплава.

-На Колубари, Убу, Тамнави, Јадру, Ликодри, Љубовиђи, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици и на горњем току Западне Мораве током 3. јуна водостаји ће бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа. На мањим бујичним водотоцима ових сливова могућа су изливања. На Млави и Пеку наредних 48 часова водостаји ће бити у умереном порасту са могућношћу приближавања упозоравајућим нивоима - најављује РХМЗ.

Време у Београду

У Београду ће бити променљиво и нестабилно уз смену сунчаних и облачних интервала. У појединим деловима града пљусак и грмљавина. Ветар слаб, северни и северозападни. Најнижа температура око 16 степени, а највиша око 24 степена.

Фото: Републички хидрометеоролошки завод

 

Висок индекс УВ зрачења

У Србији ће за викенд бити висок и врло висок степен УВ зрачења, наводи се на сајту РХМЗ.

УВ индекс ће данас бити највиши на Палићу, Сомбору, Кикинди, где ће бити 8, а мало слабији (7) у Новом Саду и Зрењанину, док ће у Врању, Сремској Митровици и Вршцу бити 6. У остатку Србије он ће бити умерен, од 3 до 5

У недељу, осим у Неготину, Димитровграду, Лесковцу, у свим осталим деловима Србије УВ индекс је означен црвеном бојом. Тако ће бити врло висок у Кикинди (8), Вршцу, Лозници, Сомбору, на Палићу, у Београду, Пожеги.

Висок УВ индекс биће у Новом Саду, Зрењанину, Ваљеву, Сјеници, Краљеву, Крушевцу, Ћуприји, Нишу, Врању, Приштини, на Копаонику, на Златибору...

Мере заштите

Потребно је избегавати излагање директном сунцу у периоду од 10 до 16 часова.

Треба користити препарате са заштитним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Препоручљиво је користити фактор заштите од сунца СПФ-30 и више, који штити од УВА и УВБ зрачења. Фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и након сваког боравка у води треба носити капе и шешире са широким ободима и одећу светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима, или специјалну одећу са заштитним фактором (одећа са "УПФ - ултравиолет протецтион фацтор" ознаком.

Носите наочаре за сунце са 100 одсто УВА/УВБ заштитом. Изаберите козметику и контактна сочива која нуде УВ заштиту, али имајте у виду да је и даље неопходно користити средство за сунчање и носити сунчане наочаре.

Редовно треба проверавати кожу, како бисте на време приметили било какве сумњиве промене и благовремено се јавили лекару, пише Телеграф.

Прогноза за седам дана

Према прогнози за наредних седам дана, у Србији ће се задржати променљиво и нестабилно време са честом појавом кише, пљускова и грмљавина.

Од недеље до среде, у кошавском подручју дуваће умерен, а на југу Баната повремено јак југоисточни ветар. Највиша дневна температура у већини места од 23 до 27 степени, само ће у недељу 4. јуна у Неготинској Крајини бити мало свежије.

БОНУС ВИДЕО: СПЕКТАКУЛАРНИ СНИМЦИ КИТОВА - Дивови код обала Аргентине припремају се за доношење младих на свет

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

КОЛИКО СУ НАМ ДЕЦА ЗАЛУЂЕНА ТЕЛЕФОНИМА: Истраживање показало страшне бројке