ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ, ЕВО ГДЕ СЕ ОЧЕКУЈУ ОЛУЈЕ И ПЉУСКОВИ: Временска прогноза за среду, 31. мај

Novosti online

31. 05. 2023. у 01:00

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод дао је најновију временску прогнозу за наредних седам дана.

ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ, ЕВО ГДЕ СЕ ОЧЕКУЈУ ОЛУЈЕ И ПЉУСКОВИ: Временска прогноза за среду, 31. мај

Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC

ВРЕМЕ У СРБИЈИ

У Србији променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином, чешћим у другом делу дана а највиша дневна температура износиће од 22 до 26 степени Целзијуса.

Ујутру се по котлинама и дуж речних токова очекује краткотрајна магла, а најнижа температура биће од 10 до 16 степени.

Током дана се локално очекују и краткотрајне временске непогоде са градом и већом количином падавина. Ветар слаб до умерен, североисточни и источни, у зони пљускова краткотрајно јак и олујни.

 

ВРЕМЕ У БЕОГРАДУ

И у Београду променљиво облачно и нестабилно, после подне и увече са пљусковима и грмљавином. У појединим деловима града локално су могуће и краткотрајне временске непогоде са градом и већом количином падавина.

Ветар слаб до умерен, североисточни и источни, у зони пљускова краткотрајно јак.

Најнижа температура око 16, а највиша око 24 степена.

ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ

РХМЗ упозорава да се до краја овог и почетком следећег месеца наставља нестабилно време са пљусковима и грмљавином.

Локално се очекују краткотрајне временске непогоде: град, јак и олујни ветар и велика количина падавина за кратко време, од 20 до 50 милиметара у зони најинтензивнијих пљускова, понегде и више.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 7. јуна, променљиво облачно и нестабилно са честом појавом кише, пљускова и грмљавина, израженијим у другом делу дана, када се очекују и локалне временске непогоде: град, велика количина падавина за кратко време и јак и олујни ветар.

Највиша дневна температура у већини места од 22 до 26 степени.

ЦРВЕНИ АЛАРМ

Републички хидрометеоролошки завод издао је хитно упозорење због велике количине падавина у доњем Подрињу и Мачванском округу истичући да је степен упозорења за ово подручје подигнут на највиши ниво.

-Интензитет падавина у западној Србији у наставку вечери почеће да слаби, али због веома распрострањене падавинске зоне очекује се да у доњем Подрињу и Мачванском округу укупна вечерња количина падавина пређе 50 mm, због чега је степен упозорења (метеоаларм) за ово подручје подигнут на највиши (црвени) ниво, наведено је на сајту РХМЗ-а.

Обилна киша, пљускови и грмљавине се очекују и у Поморављу, Шумадији, Срему, на југу Бачке, понегде у Банату, као и на југоистоку Србије.

У појединим деловима Београда киша слабог до умереног интензитета.

Издато је и упозорење на временске непогоде у деловима Србије.


До краја овог и почетком следећег месеца наставља се нестабилно време са пљусковима и грмљавином. Локално се очекују временске непогоде: град, јак и олујни ветар и велика количина падавина за кратко време, од 20 до 50 mm у зони најинтензивнијих пљускова, понегде и више, упозорава РХМЗ.

На Сави код х. с. Шабац водостај ће се наредних дана кретати изнад границе редовне одбране од поплава. На Колубари, Убу, Тамнави, Јадру, Ликодри, Љубовиђи, Скрапежу, Ђетињи, Моравици и горњем току Западне Мораве током 31. маја и 1. јуна водостаји ће бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа. На мањим бујичним водотоцима ових сливова могућа су изливања, наводи се у хидролошком упозорењу.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото